Liiklusõigus


Küsimus: Kas korteriühistu tohib õigesti pargitud auto lumekoristuseks teisaldada?21.01.2016

Kas korteriühistul on õigus teisaldada auto kortermaja eest lumekoristusel juhul kui omanikul on parkimist lubav kaart ja õigesti pargitud auto, aga on olukord, kus inimene on linnast ära/tööl/reisil? Kui pikk peaks olema teavitusaeg? Kui on teavituslehed välisustel alla 24h ja suur võimalus, et need on maha rebitud ning auto teisaldatakse, siis kas auto omanik peab teisaldamise ja hoiustamise kulud hüvitama ja kas on üldse seaduslikku alust antud juhu auto teisaldada?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Selleks, et sõidukit saaks tee hoolduse huvides teisaldada hoiukohta ja nõuda hiljem teisaldamise ja hoidmise kulude hüvitamist, peab sõiduk olema pargitud keelatud kohas. Kui sõiduk pargib lubatud kohas ja takistab selliselt lumekoristustöid, siis põhimõtteliselt seda ära viia ei tohi. Küll ei ole minu hinnangul õigusvastane sõiduki liigutamine vähe eemale lumekoristsutööde ajaks, kui selline liigutamine ei tekita sõidukile kahju.

Eelkõige tuleks püüda sõiduki omanikku teavitada vajadusest võimaldada lumekoristustööde teostamine. Mingit tähtaega üigusnormid selleks siiski ette ei näe. Kui on teada, et isik on kodust ära pikemat aega, siis ilmselgelt ei anna teavituslehe hoidmine koridoris mingit efekti. Tuleb kaaluda muud teavitamise võimalust või kaaluda sõiduki asukoha muutmist ilma sellega sõidukit kahjustamata.