Liiklusõigus


Küsimus: Kas ma saan oma murega kuhugi pöörduda, kuna ma ei teadnud, et isal ei ole juhendajatunnistust?09.05.2018

Tere
Käisime hiljuti isaga õppesõitu tegemas, kuid meid pidas politsei kuskil külavahe teel tervisekontrolliks kinni. Algselt ei osanud sellest midagi arvata, sest teadsin, et kumbki meist ei olnud alkoholi tarvitanud ja arvasin, et sellega asi piirdub. Siis aga selgus, et isal puudus juhendaja kaart ja me ei oleks tohtinud õppesõitu üldse teha. See tuli meile mõlemale suureks üllatuseks, sest meil on sellest varasemalt juttu olnud. Minu teada oli mu mõlemal vanemal juhendaja kaart olemas. Lõpuks saime ikka mõlemad protokollid ja trahvi. Lisaks sellele pean ma nüüd kuu ajaga load ära tegema või aasta aega ootama kuni saan uuesti proovida. Aga ma ei ole veel isegi autokooli ära lõpetanud.
Minu arust on väga jabur see, kuidas karistada sain mina teise inimese tegemata töös, sest ma tõesti ei teadnud, et isal puudub juhendaja kaart. Arvasin, et tal on see olemas.
Tol hetkel ei tulnud selle peale ka, et politseilt kergemat karistust küsida ja olukorda natukene täpsemalt lahti seletada.
Meil mõlemal isaga ühtegi varasemat karistust pole olnud ja võib-olla oleks hoiatusega ära saanud.
Minu meelest ei saa sellist olukorda võrrelda lubateta sõitmisega, sest ma ei teadnud, et mu isa mind õpetada ei või. Ma saaksin aru kui ma üksi oleksin ilma lubateta rallitama läinud, aga minu mõistes oli mul juhendaja kõrval.
Kas ma saan oma murega kuhugi edasi pöörduda, et oma süüd tunnistada ja karistust vähendada? või mida ma sellises olukorras üldse enam teha saan?

Kõike head

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Kohtuvälise menetleja otsusega mittenõustumisel on võimalik otsus vaidlustada kohtus. Kuni kohus kaebust menetleb, otsus ei jõustu. See omakorda tähendab, et kui jõuate kaebuse menetlemise ajal juhtimisõiguse omandada, ei ole tarvis karta aastast ootetähtaega. Üldjuhul võtab kaebuse menetlemine aega rohkem, kui 1 kuu.