Liiklusõigus


Küsimus: Kas mul kannatanuna on õigus avarii tekitajale esitada kahjunõue, kuidas peaksin toimima või mida tegema?18.05.2018

Tere. Veebruaris juhtus avarii, kus kõrvalistujana sain kannatada. Oli küünarliigese hulgikilluline murd, mis vajas rasket operatsiooni. Taastun siiani ning mai lõpus uus operatsioon. Ei ole kindel, kas käsi taastub korralikult või mitte. Tööle saamine on vägagi raskendatud. Uurimine kestab seoses õnnetusega siiani. Mure siis selline, et kas mul oleks õigus avarii tekitajale esitada kahjunõue? Kuidas peaksin toimima või mida tegema?

Vastus: Maano Saareväli, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli, www.sirk.ee

Igaühel on õigus nõuda endale õigusvastaselt tekitatud kahju hüvitamist kahju tekitajalt või kahju tekitamise eest muul alusel vastutavalt isikult. Sama põhimõte kehtib ka liiklusõnnetuse tagajärjel saadud tervisekahju osas. Osa kahjusid katab kahju põhjustanud sõiduki valdaja tsiviilvastutust kindlustanud kindlustusselts (liikluskindlustus), osa kahjude eest hüvitise saamiseks tuleb esitada nõue otse kahju tekitaja vastu. Milliseid nõudeid on võimalik esitada ja kuidas nõuete esitamine toimub, sõltub saadud tervisekahju iseloomust ja ka asjas läbi viidavast menetlusest. Kõike seda siia lahti kirjutada ei ole tõenäoliselt võimalik, soovitan tulla konsultatsioonile.