Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kohtus miinimumtasemel elatise summa määramist võib takistada see, et isa peab maksma veel ka iga kuu ajatatud võlga?21.01.2015

Tere.
Kas elatusmiinimumi nõude praegusele tasemele viimise takistuseks läbi kohtu võiks saada asjaolu, et aastaid tagasi väljamääratud elatusmiinimumi juurde makstav võlgnevus (tagantjärele nõue, mida teine lapsevanem maksab ajatatuna aastate peale) tuleb kokku makstav summa suurem, kui sellest aastast kehtima hakanud 195 eurot? Või elatusmiinimumi väljamääramisel ei mängi rolli eelnevalt tekkinud võlgnevus ning, et isal on kohustus lisaks veel seda tasuda.
Juhtum siis selline, et aastaid tagasi peale pere purunemist sai isalt kohtulikult välja mõistetud lapsele minimaalne elatusraha. Tol ajal oli see summa 160 eurot. Kirjutasin hagisse ka nõude, et lapsele makstav elatusraha oleks seotud EV kehtiva miinimumpalgaga ning, kui tõuseb üks - tõuseks automaatselt ka teine. Kohus rahuldas kõik minu soovid - elatusraha väljamääramine minimaalsel tasemel, tagantjärele nõude ning lisaks anti üle täielik otsustusõigus lapse üle tehtavates olulistes otsustes (elukoht jne).
Kui lõplikud kohtupaberid peale istungit saabusid, ei olnud seal aga kirjas, et väljamääratud elatusmiinimum oleks seotud EV miinimumpalgaga, kuigi istungil oli sellest korduvalt juttu ning ei leitud põhjendust, miks seda mitte rahuldada. Esialgu sellest asjaolust numbrit ei teinud, sest kui 160 eurost sai vahepeal 177,5 siis teine pool maksis seda vabatahtlikult. Nüüd aga on tekkinud situatsioon, kus isa avastas, et reaalselt on tema kohustus aastaid tagasi määratud 160 eurot ning selle mitteseotus vahepeal korduvalt tõusnud miinimumpalgaga. Sellest tulenevalt sooviksin uuesti hagi sisse viia ning siduda lapsele makstav elatusraha miinimumpalgaga. Koos ajatatud võlgnevusega tuleb momendil lapsele makstav summa veidi suurem, kui on praegune miinimum 195 eurot. Kui tõenäoline on, et kohus ei rahulda minu taotlust makstava elatusmiinimumi sidumiseks miinimumpalgaga seoses juurdemakstava võlaga? Või ei ole need asjad omavahel seotud?
Vanemate poolt lapsele tehtavad kulutused on võrdväärsed (tõendatav) ning isa saab lapsega regulaarselt kohtuda vastavalt oma soovidele. Mõlemal vanemal puuduvad majanduslikud piirangud, mis annaks kummalegi alust elatise vähendamiseks kehtiva miinimummäära järgi.
Tervitades ning vastust ootama jäädes!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina mõistavad kohtud elatise kehtivas miinimummääras välja, samamoodi ei tohiks probleeme tekkida ka elatise suurendamisega kehtiva miinimummäärani. Asjaolu, et lapse isal on tekkinud elatisvõlg, ei piira elatise suurendamist Teie poolt soovitud suuruseni.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand