Perekonnaõigus


Küsimus: Mees sai vanemahüvitist, millised kohustused on mehel vanemahüvitise lõppedes ja lahku minnes elatise maksmise mõistes?23.11.2012

Tere!
Meil on 3 alaealist last (vanused 5, 2,5 ja 1 ). Abielus me pole. Peale kõigi laste sündi on vanemahüvitist (maksimumi) saanud mees. Tegelikult olen kõigi lastega kodus olnud mina ja peale laste sündi tööl ma käinud ei ole. Mees on vanemahüvitise saamise ajal igakuiselt maksnud minu kontole summa, mille oleksin saanud sotsiaalkindlustusametist, kui oleksin ise vanemahüvitist taotlenud. Kui mees taotles, pidin lõpetama töölepingu ja seega pole mul olnud ka ravikindlustust. Mehega oleme viimase 5 aasta jooksul päriselt koos elanud 2 perioodi: vahetult enne teise lapse sündi kuni lapse 9 elukuuni ja mõne kuu jooksul enne kolmanda lapse sündi. Esimese lapsega elasin kahekesi erinevates üürikorterites ja ligi 2/3 minu sissetulekust (ülalmainitud mehe poolt kantud summa) kulus üürile ja püsikuludele. Peale teise lapse 9 kuuseks saamist kolisin jälle lastega ära üürikorterisse, et mees saaks teha kodus tööd. Lühikesed kooselu perioodid olid mehele kuuluvas korteris, kus elan praegu (üksi) koos kolme lapsega, mees elab viimane aasta aega mujal, aeg-ajalt käib läbi. Kui ta on käinud, siis vahel toonud toitu vms, vahel mitte. Viimase poole aasta jooksul on käinud aina vähem (1-2 korda kuus). Kolme väikese lapse eest üksi hoolitsedes raha kulub.... rahaline lisatoetus mehe poolt on olnud tema suva järgi. Tema poolt minule kantav summa on kogu selle aja jooksul olnud sama. Vanemahüvitis lõpeb poole aasta pärast. Millised kohustused on mehel - laste isal? Kui mul ei õnnestu tekitada endale piisavat sissetulekut 5,5a , 3a ja 1a 6-kuuse lapse kõrvalt, kas seaduse järgi on laste isal mingi kohustus toetada rahaliselt lapsi ja nende ema, kui me pole abielus. Kuidas seda määratletakse?
Veel küsimusi: Kuidas paistab see summa, mida mees mulle igakuiselt maksnud on, seaduse silmis? Kas see on justkui mehe vabatahtlik "elatis" lastele (selgituse lahtris vastava lapse nimi)? Tegelikult on see ju minu teenitud raha, kui käisin tööl. Kui ma oleksin vanemahüvitist taotlenud ise enda nimel, kas sel juhul oleks mees pidanud maksma iga lapse puhul omalt poolt lisa? Olen olukorras, kus kasvavate laste kulud suurenevad, aga minu sissetuleku summa on sama, välja arvatud mõned perioodid, kus olen mehelt lisatoetust saanud toidu, transpordi või mõne mänguasja näol. Minu enda vajadused on niikuinii aastaid tagaplaanil. Kas tal on õigus mind lastega lihtsalt oma korterist välja tõsta? Kui vormistaksin praegu vanemahüvitise ümber enda nimele, kas ja millistel alustel saaksin taotleda rahalist lisatoetust mehelt meie laste ja enda ülalpidamiseks kuni enda sissetuleku saavutamiseni?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!
Olenemata asjaolust, kas olete laste isaga abielus või mitte, on Teil õigus nõuda kõigi kolme lapse ülalpidamiseks elatist PkS § 100 lõike 2 alusel. Seda muidugi eeldusel, et isa laste kasvatamises märkimisväärselt ei osale (nii Teie jutust igal juhul nähtub).

PkS § 111 lõige 2 annab Teile õiguse nõuda laste isalt endale ülalpidamist olukorras, mil Te ei ole lapse eest hoolitsemise tõttu võimeline endale sissetulekut teenima. Lapse isal lasub eeltoodud olukorras Teie suhtes ülalpidamiskohustus kuni lapse 3-aastaseks saamiseni.

Olukorras, mil Teie oleksite vanemahüvitist saav vanem ja samas ka laste igapäevane kasvataja, oleks Teil samuti õigus nõuda laste ülalpidamiseks elatist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand