Tööõigus


Küsimus: Mis aja jooksul peab tööandja reageerima puhkuse avaldusele?17.11.2017

Tere
Mis aja jooksul peab tööandja reageerima puhkuse avaldusele? Viisin paberkandjal puhkuse avalduse, kuid kardan, et kui ülemus peaks valetama, et ta pole midagi saanud, siis tekib olukord, kus pean uuesti puhkuse avalduse tegema, sest avaldus oli ühes eksemplaris. Siis teeksin juba e-posti teel. Kuid siis ei pruugi mul olla enam 14 kalendripäeva etteteatamist, mis omakorda rikub plaanid ära.
2 nädalat olen oodanud tagasisidet. Mida teha antud olukorras? Kui teen e-posti teel avalduse, kas siis pean digiallkirja panema?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Kui puhkus ei ole märgitud puhkuste ajakavasse, siis töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 69 lg 3 kohaselt teatab töötaja puhkuse kasutamisest tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (e-kiri, kiri vms). Tööandja saab puhkuse andmisest keelduda kui töötaja ei ole puhkuse kasutamisest kirjalikult ette teatanud vähemalt 14 kalendripäeva. TLS § 69 lg 5 kohaselt on tööandjal õigus puhkus katkestada või edasi lükata ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks. Seega puhkuse katkestamiseks või edasilükkamiseks peab olema ettevõttes toimunud väga ootamatu olukord, mis võib tööandja varale tekitada kahju. Teise töötaja asendamine ei ole üldjuhul hädavajadus.

Kui tööandjal on alus puhkuse andmisest keeldumiseks (töötaja ei ole vähemalt 14 kalendripäeva kirjalikult ette teatanud või ettevõttes on hädavajaduse olukord), siis peab ta sellest töötajale teada andma. Kui nimetatud olukordi toimunud pole, on töötajal õigus jääda puhkusele.

Mis puudutab puhkuse avalduse tegemist paberkandjal ühes eksemplaris, siis tööandja pahatahtliku käitumise korral on võimalus, et töötaja ei suuda tõendada, et ta on korrektse puhkuseavalduse õigeaegselt teinud. Seetõttu tasuks puhkuseavaldus teha alati kahes eksemplaris, võtta tööandja allkiri kättesaamise kohta, saata avaldus e-kirja teel vms. E-kirja teel saadetud avaldus ei pea olema digitaalselt allkirjastatud, sest e-kiri on kirjalikku taasesitamist võimaldav vorm, kuid e-kiri peab olema saadetud aadressilt, kus töötaja isik on tuvastatav ning avaldusel on märgitud korrektselt, kes soovib puhkust kasutada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).