Tööõigus


Küsimus: Summeeritud tööaeg, kas olen kohustatud minema nädalavahetusel tööle?21.12.2011

Töötan E-R graafiku järgi 10h päevas (summeeritud tööaeg, vahest läheb kauem ja vahest vähem) aga kas tööandjal on õigus mind kutsuda nädalavahetus tööle nt inventuure tegema? Summeeritud tööaeg on kolm kuud, kas ma olen kohustatud töötama seitse päeva nädalas ja nii nt siis kolm kuud. Seda ma tean, et kui olen 13h tööl, siis peab ka minu puhkeaeg jääma sinna kanti. Kuna varem pole sellist asja olnud poole aasta jooksul, et peaks nädalavahetusel tööle minema, siis kui ma ei lähe tööle, kas tööandjal on alust minu vallandamiseks?
Kas mul on õigus tööle minemisest keelduda?
Ette tänades

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Summeeritud tööaja mõte on selles, et töötajat on võimalik rakendada graafiku alusel, mitte ainult tavapäraselt E-R kontori lahtioleku aegadel. Ettenähtud normtunnid tuleb kokku saada arvestusperioodi jooksul. Oluline on see, et tööandja peab tagama igapäevase puhkeaja 11 tundi ja iganädalase katkematu puhkeaja 36 tundi. Tähtis on ka see, mis Teil töölepingus kirjas on.
Tundub, et tööandja ei ole käitunud seaduse kohaselt, kuid et seda kindlalt väita, peaks enne nägema Teie tööajagraafikut ja töölepingut.
Selgeid töösuhteid ja enesetaastumist soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu