Tööõigus


Küsimus: Kas 4 tundi, mis enne haiguslehele jäämist töötasin, jäävadki tasustamata? 07.05.2012

Tere,
Töötan täiskohaga graafiku alusel põhipalgaga. Märtsis ühel päeval olin töötanud ära pool päeva - 4 tundi ja pidin minema erakorraliselt arsti vastuvõtule, samal päeval alustati mul ka haiguseleht. Olin haiguslehel 3 tööpäeva. Märtsis oli 176 töötundi, nendest olin tööl 156 tundi (k.a. 4 tundi sellel päeval, kui olin erakorralises vastuvõtus), kuid mulle maksti välja 152 tunni eest (ehk 176 kuu töötundi - 3 päeva haiguselehel = 152 töötundi). Kas see oli õigustatud ja mis juhtub nende 4 tunniga? Mis õigused mul on ja kas ettevõte peab mulle need 4 tundi kinni maksma?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
See koht on minu teadmist mööda jäänud seaduseandjal reguleerimata. Tööandja võib, aga ei pea Teie 4 töötundi kinni maksma, sest Teie enda poolt esitatud paberite järgi (töövõimetusleht) olite ju töövõimetu. Töövõimetuslehel märgitud kuupäev on aga aluseks tööandja ja Haigekassa poolt väljamakstavatele haigushüvitistele.
Poole päeva pealt haigestudes on üldjuhul mõistlikum paluda arstil töövõimetusleht välja kirjutada järgmisest päevast. Sellisel juhul ei jääks töötaja kaotajaks.
Sarnast teemat olen juba varem käsitlenud:

http://www.vastused.ee/loe/oigus/toooigus/2395/normtunnid-haiguslehe-korral-kas.html

Materiaalselt jäite seekord kaotajaks, aga kogemuse võrra, mis võimaldab tulevikus teisiti talitada, olete rikkam.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu