Tööõigus


Küsimus: Kui ma graafiku järgi 31. detsembril tööl ei ole, kas siis minu töötundide arv detsembris 144 on õige?04.12.2012

Tere!
Selle aasta detsembrikuu töötundide riiklik norm on 141 tundi, kuna seadusega on ette nähtud 3 tundi lühem tööpäev enne uut aastat. Töötan 12-tunniste töövahetustega graafiku alusel ja mina ei ole graafiku järgi 31.detsembril tööl. Seoses sellega on minu graafikus töötundide arvuks märgitud 144. Kui küsisin selle kohta seletust, sain paberi riiklike töötundide kohta, millele oli veel eraldi reana lisatud erijuhud. Mille alusel need erijuhud tekivad, seda ei lugenud ma kusagilt välja. Kas olen mina millestki valesti aru saanud või minu tööandja?
Ette tänades.

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

TLS § 53. Tööaja lühendamine
Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale EELNEVAT TÖÖPÄEVA lühendab tööandja kolme tunni võrra.
Erijuhud tekivad siis, kui ollakse tööl pühale eelneval päeval.

Selgituseks: töötajad, kes on tööl detsembrikuu 31. päeval - on töötundide norm 141 töötundi, kes on tööl lisaks ka 23.kuupäeval – on töötundide norm 138 töötundi. Kellel nendel päevadel tööpäeva ei ole, on töötundide norm 144 töötundi.

Rahulikku advendiaega soovides:

Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu