Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas lapsevanemal on õigus keelata alaealist last sõbraga kohtumast?03.06.2014

Tere,
Nimelt on selline küsimus, et kas lapsevanemal on õigus keelata alaealisel 14-aastasel tütrel saada kokku 18-aastase sõbraga, mõeldes ise kokkusaamistel kõige hullemaid tagajärgi? Üks vanematest keelab, teine on erapooletu.
Kas on Lastekaitseseaduses mõni paragrahv, mis annab vanemale sellise õiguse, piirata alaealise lapse vabadust päevasel ajal.
Mis võivad olla tagajärjed tema keelu eiramisel, peale perekonnasiseste probleemide?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Lastekaitseseadus on internetis vabalt saadaval. Soovitan sellega tutvuda.

Pereterapeudina Teie olukorda vaadates tundub mulle, et olete väga hädas ja küllap tunnete abitust oma teismelise tütrega toimetulekuga seoses. Kui mõte läheb juba väliste jõudude kaasamise peale, siis peab Teie meeleheide küll suur olema.
Nii juhtub tavaliselt olukorras, kus üks vanem on lastega seoses ülevastutav ja teine vanem eemalseisja. Mida enam Teie tütart piirate, seda lubavam peab teine vanem olema, et tasakaal peres säiliks.
Minu soovitus Teile oleks - oma tütrele keskendumise asemel püüdke leida ühist keelt oma partneriga. Kasvõi tütrega toimetulemise osas. Kui teie vanematena koostööd ei tee, siis pole lootustki, et teie tütar hakkaks teiega koostööd tegema. Koduste pingete eest soovib ta mõistagi põgeneda sõbra juurde.

Teismelisega kontakti saamiseks ei toimi enam väikelapsele sobilikud meetodid (a la "mina tean , mis sulle hea on"). Teda tuleb kuulata ja mõista ning vastastikku sobilikke kokkuleppeid teha. See võib olla raske ja harjumatu. Kui võimalik, võiks ka pereterapeudi või koolipsühholoogi abi kasutada.

parimatega,
Siiri Tõniste