Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ma saaksin selle heaks teha, et isa suhtleks oma lapsega?08.05.2014

Meil on 2-aastane poeg. Isa lahkus meie juurest, ta pole avaldanud soovi lapsega suhtlemiseks. Mina soovin, et isa suhtleks oma lapsega. Mida ma saaksin selle heaks teha?

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Tänan küsimuse eest! On tore, et soovite, et vaatamata lahkuminekule, jääks pojale alles mõlemad vanemad. Kahjuks pole teie kirjas taustinformatsiooni, mis aitaks teile õiget nõu anda. Hetkel oskan mõelda ise kahe asja peale, miks mees lapsega ei suhtle. Üks on see, et kui laps on väike ja toimub lahkuminek, siis lahkuja tihti ei taha eks-kaasat näha, mistõttu ta jääb ka siis lapsest eemale. Siin võiks lahenduseks välja pakkuda, et ta võtab lapse ja viib ta siis kas õue mängima või oma uude koju mitte ei jää oma endisesse koju, kus võib olla ebamugav kõigil ja lapsele segadust tekitav.
Kui täheldasite, et mees peab veel isaks olemist õppima juba kooselu ajal, siis peaksite andma vihjeid ja kui see sobib olema eeskujuks, mida temaga ette võtta. Mõni osa ei oska väikese lapsega midagi pihta hakata eriti kui koosoelu ajal on pigem naine lapsega tegelenud. Meeste vahel suhtlemiseks sobivad hästi kõiksugu tegevused: torni ladumine, lego ehitamine, ka päris tööd nagu puurimine, naela toksimine - seal saab ta aidata või seda mänguasjadega imiteerida. Õues saab mänguväljaku atraktsioone proovida või jalutada ning käbisõda teha vms.
Kindlasti võiksite talle näiteks meili teel saata lapse arengu aruandeid, et mida ta on õppinud, võibolla mõne pildid või video, et ka nii seda suhet hoida. Kui huvi on, võiks ka Skype teel aegajalt videokõnesid teha, aga kõige selle juures oleks kõige parem teatud regulaarsus. Nii väikese lapse puhul võiks nädalas korra kindlasti kohtuda, et suhe alles jääks. Kui kontaktid on väga ebaregulaarsed, siis see tõenäoliselt muserdab last, eriti kui lubadusi ei peeta. Nii et kõige pealt oleks siiski oluline teada saada, mis isa oma pojaga suhtlemast takistab ning püüda neid eemaldada. Kui tahe on olemas ja võimalus ka, siis võiks asjad hästi minna. Soovi korral võita nõu pidada nõustaja või ka lastekaitsega, kellel suhtluskordadega on palju kogemust ning ehk oskavad teile sobiva skeemi välja pakkuda. Soovin edu!