Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas inimest võib sunniviisiliselt hoida psühhiaatriakliinikus, kui ta on ise sinna vabatahtlikult läinud?15.05.2014

Tere,
Kas inimest võib sunniviisiliselt hoida psühhiaatriakliinikus, kui ta on ise sinna vabatahtlikult läinud? Ning kas ja kuidas ta saab sealt ära?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Patsienti saab tahtevastaselt raviarsti otsusega haiglas hoida vaid 48 t. Näidustusteks on patsiendi seisund ning ohtlikkus kas endale või teistele. Pikemaajaline tahtevastane ravi saab toimuda vaid kohtuniku otsuse alusel ning see toetub sõltumatu ekspertarsti hinnagule.
Kohtuniku otsus on raviarstile võimalus patsienti ravida mitte kohustus. Seega patsiendi haiglast väljakirjutamine sõltub raviarsti otsusest ning loomulikult patsiendi paranenud seisundist.
Minu soovitus on teha pereliikmena koostööd raviarstiga ning eelkõige usaldada arsti, kelle eesmärk on patsienti aidata ja tema seisund stabiliseerida.

parimatega,
Siiri Tõniste