Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kas tunded saavad üleöö kaduda?03.06.2014

Tere, olen 21 a, mul on väike 8-kuune laps, mure siis selline, eelmine aasta jaanuaris sain teada, et olen rase, aga samal ajal läksin just lahku oma lapse isast, sest ta pettis mind, mingi nädal hiljem sain tuttavaks väga meeldiva noormehega, saime kokku esimest korda siis kui rasesana arvele käisin võtmas, loomulikult rääkisin talle kohe ära, et olen rase, tookord ta oli sellega rahul ja ütles, et see väga tore jne. Suhtlesime ja saime kokku veel vahepeal, mingi hetk ta ütles mulle, et ta on minusse armunud jne, ja tookord teda ei häirinud see, et olen rase, tahtis ikka minuga suhet, nii siis otsustasime suhtesse minna, olime juba suhtes, ta käis mul külas, oli öösel, kõik oli väga tore, kolisime kokku, eelmine aasta septembris sünnitasin pisipoja. Kui veel haiglas olin, tuli tema mulle sinna külla, oli ka öösel, ühel päeval üllatas ta mind kui tõi mulle sõrmuse, ütleme, et siis kihlasõrmuse. Olin väga õnnelik, tegime isegi plaane abielluda ja oma kodu soetada millalgi, kuni siiani oli kõik enamvähem hästi, üleeile oli ka veel kõik korras, lihtsalt järgmisel päeval ütles ta mulle, et me peaks lahku minema, kuna ta arvab, et muidu jätan mina tema maha mingi aeg, sest mul võib üle visata, et ta kogu aeg arvutis on, veel ütles, et tal osas tunded kadunud. Kui küsisin, mida ta oma elult üldse tahab, ei osanud ta vastata, ütles, et ei tea, küsisin veel, et kas see talle endale haiget ei tee kui lahku läheme, ütles, et ikka teeks, mina ei tea, mis on, ma ei suuda välja mõelda miks ta nii teeb? Ma ju ei heida talle midagi ette, ta saab kõike mida tahab, teen kõik ette taha ära, ma ei saa aru mis toimub, tunded ei saa ju üleöö kaduda? Ma ju tean, et ta armastab mind, ma ise usun, et asi on selles, et ta ei käi tööl ja ei pea ise midagi tegema, nii tal polegi muud teha kui arvutis olla, kuna mul veel lube pole, siis ei ole võimalust eriti väga kuskile minna ka, võib-olla kui oleks load, saaks koos perega kuskile minna, koos midagi lõbusat teha, praegu selline rutiinne elu, võib-olla see on ära tüüdanud. Ma ise usun, et asi paraneks kui rohkem liikuda saaksime, või milles võiks asi olla? Leppisime kokku, et üritame suhte korda saada? Mida ma tegema peaks, et suhe toimiks? Ma ei taha teada kaotada, armastan teda liiga palju ja ei taha enam ise ka haiget saada, olen juba piisavalt saanud. Mida teha?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie suhe on kestnud just parasjagu nii kaua, et alguse uudsus on kadumas ning esialgsed joovastavad tunded taandumas. See periood on sageli kriitiline paari jaoks, eriti juhul kui eeldatakse, et tunded ei peaks muutuma. Muutuvad, ja see on normaalne. Parimal juhul õpitakse üksteist paremini tundma, kohanetakse üksteise vajadustega ning tunded muutuvad rahulikumaks ja sügavamaks.

Mis Teie kirjast silma torkab, on see, et kirjutate - "ma ju ei heida talle midagi ette, ta saab kõike mida tahab, teen kõik ette taha ära.." Pealtnäha võib tunduda ju tore elu - saad kõik mis tahad, midagi tegema ei pea, kuid paarisuhtes tekitab see väärtusetuse tunnet.
"Milleks mind siis vaja on, kuid ta kõigega ise hakkama saab?" Nii võiks Teie elukaaslane küsida. Teie sõnul on ta lausa väljendanud hirmu, et võiksite ta maha jätta, kuna ta midagi ei tee. Kui kohtlete teda kui last, tehes tema eest kõik ära, ei saa ta tunda end Teiega võrdväärse partnerina.

Mida saate teha? Arutada omavahel ja jaotada perega seotud kohustused omavahel võrdsemalt. Ehk vajaks ta toetamist selles osas, et tööd otsima hakata. Kui usaldate teda mehena rohkem, siis suudab ta Teid naisena hoida ka enam.

parimatega,
Siiri Tõniste