Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas käituda, kui pärast lõppenud suhet ekskaasa astub ootamatult sisse ja hakkab mõnitama ning terroriseerima?15.08.2014

Minu suhe kestis paar aastat. Kahjuks üle kivide kändude, kaks korda läksin ära ja kaks korda läksin ka mehe juurde tagasi. Paar kuud tagasi üürisin omale korteri, kahjuks tema ligidal. Saime eraldi elades temaga üsna hästi läbi. Kahjuks ei saa ta läbi minu lastega, kuna kamandab ja mõnitab neid. Üritan temaga mitte kontakti otsida. Ühel õhtul tormas ta ootamatult minu kodu uksest sisse ja kukkus õpetama mismoodi elada. Lisan siinkohal et ma olen töötav, korralik lapsevanem. Karjus ja vehkis ja lükkas mu tütart. Tütre sõpra, kes on poiss, ähvardas samuti läbi peksta. Eksmees pole olnud kunagi füüsiliselt vägivaldne, kuid vaimselt terroriseerija küll. Nüüd mõnitab sõnumitega ja õpetab elama. Omal tal lapsi pole. Muidugi, kui ma kolisin ja sain ta käest paar mööblijuppi, mis ta oleks nagunii minema visanud... nüüd nõuab, et tuleb võtab need tagasi. Õigust tal ju sellele pole, kuna see on minu kodu ja asjad pole temalt varastatud. Kuidas ma pean sellisega käituma, olen püüdnud teda vältida, aga ta ei lõpeta. Kas pean pöörduma politsei poole, kui ta jälle minu ukse taha tuleb või peab ta ise kuskile raviasutusse pöörduma. Kardan laste pärast, kuidas see nende psüühikale mõjub, või on see tõesti kaotaja reaktsioon, et ei suuda ta end teisiti väljendada kui mõnitada ja ahistada vaimselt? Palun andke nõu!

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Tänan kirja eest! Mul tekib kohe küsimus, et kuidas saab ekskaasa teie kodusse sisse astuda? Kas mingil hetkel andsite talle võtmed või teete talle ise ukse lahti. Kui nii, siis juhul kui ta on ebasoovitaks külaliseks muutunud, saate ju võtme tagasi nõuda või luku vahetada ning teda mitte sisse lasta. Samuti ei pea te ju tema sõnumeid lugema, kui teil ühiseid lapsi pole ja seetõttu ka ühiseid teemasid mitte. Ma ei oska arvata, mis tema pahameelt tekitab - kas teie algatasite lahkumineku? Kui nii, siis ta võib küll mingil hetkel vihane olla enne kui sellega lepib. Kui olete oma otsuses kindel, võiksite seda enam distantsi hoida, et mitte oma käitumise väärtõlgendustele (lasete ta sisse kuna igatsete teda?) ruumi anda. Kui ta teid läbi ukse terroriseerib, siis loomulikult võib ka politsei poole pöörduda. Nad oskavad hinnata kuivõrd situatsioon nende sekkumist vajab. Kui tea ei soovi ekskaasaga suhelda, siis ärge suhelge ning ärge ka reageerige tema katsetele teiega suhelda olgu siis läbi ukse temaga pragades või tema sõnumite lugemise näol. Samuti kui te ei taha, et tal oleks teie vastu nõudmisi kasvõi mööbli osas, siis võite ju tema mööbli talle tagastada. Muud nõu ei oska anda. Soovin edu!