Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, ei suuda suhet lõpetada?25.05.2011

Olen suhtes olnud nüüd juba 4 kuud. Kuid nüüd kahetsen, et seda suhet üldse alustasin. Mees armastab mind väga, hoolib ja mul ei ole talle mitte midagi ette heita. Võiksin isegi öelda, et ta on parim mees maailmas. Aga põhjus on selles, et mul ei ole tema vastu selliseid tundeid, nagu temal minu vastu. Väldin teda, öeldes, et tahan üksi olla. Ma ei oota üldse päeva, mil ta mulle jälle külla tuleb. Ma ei vihka teda. Aga ihkan nagu midagi muud. On tulnud paranoilised mõtted, et temaga koos olemise ajast on mul ainult kehvasti läinud. Ma ei tunne sellest suhtes enam mingit mõnu, ennem tundsin ikka natuke rohkem. Kõige hullem on, et ma ei suuda talle seda öelda, kartes talle haiget teha. Ma ei tea miks talle valetan. Ma lihtsalt ei suuda talle rääkida oma tegelikest tunnetest. Aga tahan sellele suhtele lõppu.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Uskuge mind, et Teie suhtekaaslasele teeb palju enam haiget ebamäärasus, mida ta Teiega suhtes tunneb. Tõenäoliselt tajub ta, et Teie tunded pole sama suured kui temal ja sellises olukorras kipuvad inimesed vahel ennast süüdistama. Et mida ma teen valesti, et teine ei saa mulle samade tunnetega vastata.
Mehe jaoks võib olla pigem kergendus kuulda, et asi pole temas vaid Teie tunnetes.
Mida kauem Te suhet sellisel kujul (vastumeelselt) jätkate, seda enam pinge Teie vahel kasvab ja ühel hetkel pole ehk võimalik suhet kenasti lõpetada.
Soovitan Teil julgus kokku võtta ja mehega rääkida - ikka mina-vormis. Täpselt nii, nagu Te tegelikult mõtlete.
Ja tõenäoliselt on mees Teile südames tänulik ja mõlemad saate oma eludega edasi minna.

parimatega,
Siiri Tõniste