Paari- ja peresuhted


Küsimus: Äkkviha hood31.05.2011

Poeg, vanus 26 aastat. On täitsa rahulik, äkki läheb vihaseks, hakkab avatud uksi kinni taguma, ütleb, et ma olevat ta elu ära rikkunud ja tahab rahu saada. Natukese aja pärast on jälle rahulik. Arsti juurde ei lähe. Püüan rahulik olla aga selline ettearvamatu käitumine hirmutab.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie kirjas on infot vähevõitu, et selle põhjal midagi arvata või soovitada. Tekib mitmeid küsimusi:
Millal vihahood algasid?
Millega seoses hoog vallandub?
Kas viha on kontrollimatu või pigem eneseväljendus?
Millised on Teie suhted pojaga rahulikul ajal?

Võimalik, et tegemist pole meditsiinilise probleemiga vaid psühholoogilisega. Selles vanuses noortel on põhiliseks arenguülesandeks oma iseseisva elu sisseseadmine ning paarisuhte loomine. Võimalik, et see protsess on Teie pojal takerdunud ning kõige lihtsam on tal selles süüdistada vanemaid.

Üldjuhul sellises olukorras tulebki noor inimene rahule jätta ja lasta tal oma vaevad ise läbi elada. Loomulikult peaks ta teadma, et olete alati olemas ja valmis teda toetama, kui ta seda vajab.

Aga Teile soovitan konsulteerida psühholoogiga, et saada ise toetust ning spetsialisti hinnangut, mida Teie poeg hetkel vajaks.

parimatega,
Siiri Tõniste