Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas taastada enesekindlus või parandada suhe, kui lihtsalt elame koos, kuid see on ka kõik?09.09.2014

Tere Kärt,
Olen 33-aastane abielus ja ühe imekauni tütre isa. Nimelt on meil peres viimasel aastal olnud sellinne seis, et saame abikaasaga hästi läbi, kuid temal tunded puuduvad, puuduvad ka füüsiline suhe aga vahest ikka teeme musi jne.
Endast niipalju, et koristada ei pelga, triigin, pesen ja teen süüa. Lapsega läbisaamine ka OK, vastupidiselt naisega kellega nad koguaeg on karvupidi koos ja sõna ei kuula (laps on 4-aastane).

Ja teemaks on lahutamine, et oleme erinevates suundades kasvanud ning arenenud jne.
Kummalgi ei ole ka kuskil kedagi teist silmapiiril.
Kuidas taastada tundeid, kui me omavahel kahekesi saame hästi läbi nagu väga head sõbrad, pakkusin variandi välja, et teeme nädalas 2-3 tundi oma aega, jalutame vms. Kuid sellele tuli vastus, et ei taha mingeid kohustusi. Samas tunnen ennast kui lontis kõrvadega kutsikas kes ootab mingit kohtupäeva, tegime hetkel diili, et elame 1 päev korraga.

Kuidas taastada endas see armastus iseenda vastu, käin trennis, tegelen oma asjadega aga ikka ei suuda ma olla sellise sirge seljaga. Ikka vajuvad kõrvad lonti ja olen selline hale kuju. Annan ka naisele oma aega, ei ole selline, et ei luba miskit teha, mõlemil on omad hobid ja tegemised, aga ikka on mingi täielik põrgu.
Eks naisel on suht närviline töö ka ja peab pidevalt ühistranspordiga arvestama ja see teeb ka tema tuju halvaks.

Ega siit mingit täispilti ei saagi vaid see on killuke minu vaatenurgast, eks ka mina olen minevikus halvasti käitunud kuid peale lapse sündi olen kõvasti arenenud just paremas suunas ja ka endaga palju töötanud, et olla parem abikaasa ja isa.
Lihtsalt hakkas natuke kergem kui sain teile kirjutada:)

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Kurb on lugeda Teie lugu. Püüan siit välja otsida küsimusi, millele vastata. Üks on see, et kuidas taastada tundeid. Kõigepealt tuleb mõista, et tunded muutuvad suhte jooksul. Te pole küll maininud kaua te koos olete, aga kui see on rohkem kui kaks aastat, siis on see normaalne, et teil pole enam lõõmavat kirge ja liblikaid kõhus. Kuidas aga muuta armastust küpsemaks? Kaks asja on selleks väga vajalikud: koos st kahekesi aja veetmine ja oma sisemaailma jagamine partneriga: hirmud, lootused jms. Kuidas taastada armastus enda vastu? Seda on raske teha, kui näete ennast kui armastuse kerjajat. Väga üldistatult peaksite püüdma oma mõtlemist muuta, et kas te ei vajagi naise armastust või siis see, mida ta jagab ongi armastus, lihtsalt selle väljendamise viis on tavatu. Kirjutate, et olete palju muutunud. Ehk on naise trots või ükskõiksus pärit sellest ajast, kui te olite veel teistsugune ning ta ei usu, et muutus teis oleks jääv. Kõige parem on muidugi neid probleeme lahata kohtumisel, kas siis teiega üksi või koos. Hea oleks ju kui suhe oleks osapooltele rõõmu valmistav ning ka lapsele heaks eeskujuks tulevikus.