Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida arvata, elukaaslane suhtleb minu õega31.05.2011

Tere,
Mul on selline mure, et olen mehega koos olnud peaaegu 3 aastat. Kõik on korras olnud. Mul on aasta noorem õde, kellega elukaaslane vahel olid nagu kass ja koer aga nüüd on nagu parimad sõbrad.
Mida arvata sellest, et kui mina pikalt tööl olen, siis alati nad saadavad omavahel sõnumeid, helistavad. Aga alati nad kustutavad need ära, et mina teada ei saaks.
Mida sellest arvata?
Kas on põhjust kustutada, kui pole midagi varajata ja kui ma sellest juttu teen, siis elukaaslane nii vihastab ja ütleb, et see on juba haiglane armukadedus jne. Kui mina nädalalõpus pikalt tööl olen, tahab elukaaslane minna maale, kuhu ta muidu nii väga ei kippunud.
Ja siis mulle öeldi, et nad lihtsalt usaldavad üketeisele asju, mida teistele ei saa rääkida või ei taha.
Aga elukaaslaste vahel ei võiks olla ju saladusi. Ja siis arvab, et tema suhtlusringkond peab ainult minust koosnema. Aga ma pole talle kunagi nii öelnud. Ma tõesti ei tea mida enam arvata või teha. Ei taha enam õde ka siia ööbima, kui ise õhtuti pikalt tööl olen.

Ette tänades

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Tõepoolest, emotsionaalselt turvalises paarisuhtes ei peaks partnerite vahel olema teemasid, mida ei saa usaldada teineteisele vaid ainult kolmandale osapoolele.
Siin on ehk koht mõtlemiseks ja oma paarisuhtes inventuuri tegemiseks. See, et Teie jaoks on suhtes kõik korras olnud, ei pruugi nii olla mehe jaoks. Ehk on tal olnud just puudus usalduslikest vestlustest Teiega, tunnustusest, ärakuulamisest.
Rääkige sellest temaga.

Kindlasti soovitan tõsine vestlus ette võtta õega ning anda talle selgelt teada oma arvamusest tema suhtluse kohta Teie mehega.
Kui nende vahel on midagi, mida Teie juuresolekul rääkida ei saa, on see ohumärk teie suhtele.

Oluline on meeles pidada, et olukorrale saab lahendus tulla vaid omavahelise suhtega tegelemise, mitte mehe kontrollimise ja kahtlustamise teel.

Head soovides,
Siiri Tõniste