Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas taastada suhtes tundeid, kui oleme eemaldunud ning ma saan aru, et püüdsin ekslikult teda muuta?21.11.2014

Olen neiuga suhtes olnud veidi üle kahe aasta. Viimasel ajal märkasin, et neiu on tujust ära ning justkui "külm" minu vastu. Küsisin, et mis lahti, rääkisime jne. Lõpuks andis teada, et tunded viimasel ajal kadunud ning vajame aega, et mõelda mis edasi saab. Tundeid on aidanud tal kaotada ka asjaolu, et alateadlikult olen teda muuta üritanud, kuid nüüd järele mõeldes on see viimane asi, mida teha sooviksin. Ka suhtlemine on nõrgemaks jäänud ning omavahel rääkinud enam pole, mitte nii nagu vanasti. Ilmselt olen langenud mugavustsooni, kus olles mõtlesin alateadlikult, et suhe ongi nii ja eks ta nii kestabki, kuid ei. Olen palju mõelnud ning vigu analüüsinud, justkui uus inimene minust saanud. Suhe on purunemise ääre peal ning nüüd saan aru, kui väga temast hoolin ning kui tugevad tunded on. Suhe on üldse olnud väga lähedane ning tugev. Oleme küll noored (18), kuid suhe on väga sügavale südamesse jäänud, armastus "oli" maagiline, tõsiselt tugev. Selline tunne, justkui hingesugulase oleks leidnud. Väga raskeks teebki olukorra see, et olen aru saanud, mis valesti teinud ning olen valmis tegema ükskõik mida, iga hinna eest, et meie tugev suhe taastada.
Võib-olla keeruline mõista, mida ma öelda tahan, kuid ehk oskate nõu anda, mida peaks tegema ning kuidas käituma. Saan aru, et peame mõlemad pingutama, kuid kui neiul tunded ei taastu, mis siis saab? Ühise tuleviku peale oleme samuti varem palju mõelnud. Emotsionaalselt väga raske olukord meie mõlema jaoks.

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Tänan kirja eest! Üldiselt arvan, et suhet ainult tugevate tunnete baasil luues seame ennast olukorda, kus vahetame partnereid iga 1-2 aasta tagant ehk siis, kui armumine üle läheb. Suhet peaks koos hoidma peale esmaste tunnete ka ühised väärtushinnangud ja sõprus. Seega koos olla saab ka siis kui tugev armumisetunne on lahtunud, sest see võiks olla asendunud just nimelt sügavamate tunnetega, mille põhilised märksõnad on hoolimine ja kiindumus.
Oluline vahe on selles, kas tunded on kadunud või tunded on blokeeritud. Suhte alguses piltlikult voolab armastus kahe inimese vahel vabalt. Mingi hetkel, aga hakkavad sinna vahele tekkima tõkked nt solvumised, pettumused jne. See ei tähenda, et armastust enam poleks, aga selle vaba voolamine on takistatud. Kui neiu puhul on sellega tegemist, siis peaks töö käima pigem nende tõkete eemaldamisega ja isegi siis kui ei tea, kumb vastus õige on, siis kui tõkked eemaldada, saabki teada, kas tunded on olemas või mitte. Seega kindlasti tasub nende tõkete eemaldamisega tegeleda. Peaksite tegema ühendavaid tegevusi: koos unistama, koos aega veetma, rääkima oma hirmudest ja lootustest, muredest ja rõõmudest. Loomulikult peaks suhtes olema ka usaldus ja lugupidamine inimese vastu sellisena nagu ta on. Edu teile! Olete alati oodatud ka vastuvõtule, kui teie kahe jõud probleemist üle ei käi.