Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida pean tegema, kui tunded abikaasaga on jahtunud ja mind valitseb hirm üksijäämise ees?05.12.2014

Olen endast 9 aastat noorema "mehega" abielus, kellel on suur kirg arvutimängude vastu. Kõik tema vaba aeg möödub arvuti taga ja mina olgu omaette. Abielus oleme olnud 3 aastat ja selle ajaga oleme teineteisest lõplikult eemaldunud. Voodielu pole olnud 5 kuud. Oleme palju tülitsenud ja pärast meie viimast tüli teatas ta, et tal pole minu vastu enam mingeid tundeid ja ei tea kas tahab minuga enam abielus olla. Olen ise samas olukorras, ei tea mida tahan ja tunnen. Ma ei teagi, kas mul on hirm üksijäämise ees või hirm kaotada oma mees. Olen juba 34-aastane ja tahan luua pere ja ei jaksa enam nullist alata. Olen teinud meie abielu jooksul palju vigu ja kahetsen tehtut aga tehtut ja öeldut ei saa enam olematuks muuta. Kuna olen töötu, peame olude sunnile kõigest hoolimata koos elama. Viimasel ajal olen hakanud puudust tundma jälle tema lähedusest, aga tema ei taha mingit lähedast kontakti minuga. Kui küsin, kas ta tahab siis minust lahutada, vastab ta, et ei tea. Mida teha sellises olukorras? Kas tema tunded minu vastu võivad taastuda või on sellega lõpp. Olen kohutavas depressioonis, ei maga, ei söö, ei taha midagi teha, nutan silmad peast. Väidetavalt pole tal kedagi muud, mida ma ka usun, sest kogu oma aja veedab ta kodus arvuti taga arvutimänge mängides. Mu enesehinnang on kohutavalt madal, ma tunnen end kohutavalt üksi. Tujud käivad üles ja alla, ühel hetkel põlgan teda, teisel armastan. Mul pole sõpru ja peret lähedal, kes mind toetaks kuna elan välismaal. Tagasi Eestisse ka tulla ei taha. Peas on tihti enesetapumõtted. Mida teha sellises olukorras?Kuidas käituda?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie olukord, nagu seda kirjeldate, näib tõesti keeruline. Kirjutate, et tunnete ennast väga üksi ja olete mõelnud isegi enesetapule.
Sellises olukorras vajate kindlasti mõne vähemalt neutraalse inimese tuge ja mõistmist. Kui palju Teie mees tegelikult Teie emotsionaalsest seisundist teadlik on? Arvutimängudesse sulgumine võib olla tema viis oma raskete suhtega seotud tunnetega toime tulemiseks. Kirjutate, et olete suhtes palju vigu teinud ja kahetsete neid. Kas teie mees seda teab? Olematuks tehtud tegusid ja öeldud sõnu teha ei saa, aga andeks paluda ja nende eest vastutust võtta saab ometi. Ja see võib suhtes paljugi muuta.

Kui mehega siiski kontakti saada ei õnnestu, vajate siiski kedagi, kes Teile toeks saaks olla. Mõelge läbi oma tuttavad, perekonnaliikmed, keda võiksite usaldada. Võiksite kaaluda ka psühhiaatri poole pöördumist, sest enesetapumõtted pole naljaasi. Ja ehk väärib kaalumist ka Teie senine mõte, et Eestisse tagasi ei taha tulla. Võimalik, et praegune olukord, kus olete töötu ja abieluga kriisis, vajab suuremat elumuutust ja uusi perspektiive.

Jõudu soovides,
Siiri Tõniste