Paari- ja peresuhted


Küsimus: Valetamisest tekkiv ebakindlus ja usaldamatus17.06.2011

Tere,
Mida teha suhtega, kus mees valetab, naine tunneb selle tõttu ebakindlust ja kontrollib tema järgi, arvates, et valetab muidki asju. Naine ei suuda usaldada valetamise tõttu ja on ebakindel ja armukade. Mees aga ei suuda tunnistada, et asjad algavad valetamisest.
Kuidas sellele probleemile lahendust leida?
Kogu aeg on ebakindlus.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Ilmne on see, et ebakindlust tunnevad nii naine kui ka mees. Tõenäoline on see, et valetamine on mehe viis vältida suhtes tülisid ja konflikte. Ja nii "taastoodavad" mõlemad suhtes mustrit, kus mees eemaldub selleks, et mitte saada naise kriitika osaliseks ning naine tundes mehe eemaldumise tõttu järjest rohkem ärevust, kontrollib ja kritiseerib aina rohkem. Tegelikult on mõlema eesmärk suhet hoida, lihtsalt praegused tegevused selleks ei ole pikemas perspektiivis tulusad.

Lahenduseks on oma suhtes toimuvale ausalt otsa vaatamine ning teadvustamine, et kumbki pole süüdi vaid suhtemuster on see, mis neid teineteisest eemale viib. Et tegelikult hoolivad mõlemad teineteisest, kuid pole seda ammu öelnud ega välja näidanud. Ilmselt kartuses, et teine võiks sellele mitte vastata.

Ja ikka soovitaks, kui võimalik paariteraapiat - spetsialisti abil on negatiivse suhtemustri teadvustamine ja oma tunnete väljendamine sageli lihtsam kui kodus omavahel.

parimatega,
Siiri Tõniste