Paari- ja peresuhted


Küsimus: Päras pikki aastaid ei leia uues suhtes ennast22.06.2011

Olen 40 aastane mees. Paar aastat tagasi sai alustatud suhtega minust mõni aasta noorema kahe lapse emaga. Olgu öeldud niipalju, et minu viimasest suhtest partneriga oli pea 10 aastat möödas (tüdruk pettis ja üsna valusasti, millest ka see 10 aastane vahe). Lapsed võtsid mind kiiresti omaks ja naisega oli ka kõik parimas korras. Tegime kõike koos. Olime nagu ammused pereliikmed. Ainus probleem oli seksis. Kuna minul oli pikk vahe, siis ei olnud ma nagu enam see, kes oleks pidanud olema. Enesekindlus oli kadunud. Arsti sõnul olid kõik näitajad paigas. Tegu oli psüühikas. Nüüd ma ei suuda naisega leida seksuaalset kontakti. Naine hindab mind, hoolib minust, aga ei taha enam minuga seksida, sest teab, et sellest ei tule midagi välja. Olen vahepeal kaotanud elu mõtte. Nagu ei tahaks enam elada, ei tunne ennast mehena. Mina aga armastan teda ja tema lapsi. Kas on mingit lahendust, kui see, et pean lahkuma, sellisel juhul igaveseks?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Seksuaalprobleemid on enamasti tõesti "peas kinni" ehk nagu arstki Teile öelnud on, pole tegu mitte meditsiinilise probleemiga vaid emotsionaalse teemaga. Teie mehelik enesekindlus on eelmises suhtes saanud haavata ja uus suhe pole senini seda haava parandanud. Minu tugev veendumus on, et hea paarisuhe saab olla nii lapsepõlve kui eelmiste halbade paarisuhete leevendaja, selle nimel tuleb lihtsalt mõlemal partneril natuke aega võtta ja pühenduda.

Praeguses suhtes on positiivne see, et tunnete naise hoolimist ja küllap on seksist loobumine ka tema viis Teid järjekordse ebaõnnestumise eest kaitsta. Võimalik on, et ka tema süüdistab ennast selles, et seksuaalkontakt ei õnnestu. Et ta pole Teie jaoks piisavalt atraktiivne.

Hoolivas suhtes on seksuaalprobleemid tegelikult kergesti lahendatavad usalduslike vestluste abil. Te ei peaks kartma naisele oma ebakindluse väljendamist. See pigem teeb teid lähedasemaks, kui tõukab üksteisest eemale.
Oluline on see, et Te soovite oma naisega seksuaalselt lähedane olla, peate lihtsalt ühise tee selleni leidma.

Kui siiski kodune vestlus kuidagi õnnestuda ei taha, soovitan pereteraapiasse pöörduda. Spetsialisti vahendusel piisab ehk mõnest vestlusest, et asjad korda saaksid.

Heade soovidega,
Siiri Tõniste