Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas saada alkoholi pruukiv lähedane arstile, purjus peaga ei võeta ju teda vastu?31.01.2015

Mida teha, kui 55-aastane diabeedihaige õrnahingeline naine (kes joob) ei lähe "terveks saades" arsti juurde (alkoholi probleemiga)? Haigena(purjuspäi) ei võta teda ükski haigla siin ilmas vastu. Kaineks saab, siis ütleb, et peab tööle minema, et kaotatud aega tasa teha. Perearsti juurde minna ei saa, sest too paneb sinisele lehele alla pitsati "joodik" ning siis on töölt lahtilask kah. Nagu vanaemagi, nii ka tema, läheb arsti juurde vaid kirstus.
Ei oska enam kuskilt abi otsida. Asi kestnud aastaid, kuid enam ei saa jätkuda, ta tuleb juba kätega kallale, kui viina ei saa. Mulle on ta põhjustanud sündroomi, et ma lihtsalt ei astu poes alkoholi lettide vahele ka mitte. Ammuski ei hoia kellegi pokaali ega osta viina jne. Mind pannakse väga võimatusse olukorda. Iseloom mul selline juba, et lasen tal ennem otsa lõppeda, kui poodi tõttan millegi järgi, mida jälestan siin ilmas üle kõige.

Vastus: Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut, FIE Kärt Kirso Suhtenõustamine, www.suhteabi.ee

Tere!
Tänan kirja eest! saan aru, et olete väga mures, kuid mulle tundub, et mina ei oska sellises situatsioonis nõu anda - arstide teema ei kuulu minu kompetentsi. Ainuke asi, mida oskan öelda, on see, et tihti tekib sõltuvuses oleva inimese kõrval elaval inimesel kaassõltuvus ning see teeb nõiaringist välja saamise veel keerulisemaks. Kui teid teema huvitab, saate sellest lugeda. Võite mängida mõttega, kumb oleks parem, kas naisele alkoholi tuua või mitte tuua. Kas on veel võimalusi, mis olukorda muudaks? Ma siiski julgustaks arutlema ka perearstiga, kuidas inimene võiks abi saada. Individuaalteraapias saaksite arutleda enda emotsioonide üle, paariteraapia (mis ei hõlma ainult romantilisi paare) saaksite arutleda omavahelise suhte üle ja kuidas teatud asjad seda kahjustavad. Soovin edu!