Paari- ja peresuhted


Küsimus: Naise käitumine minu suhtes hakkab ka lastele juba külge22.06.2011

Tere

Minu kooselu naisega on kestnud 10 aastat ja meil on kaks last. Olen need aastad elanud pere heaolu ja õnne nimel.
Mida aga aasta edasi, seda talumatuks minu jaoks kooselu
on muutunud. Kunagi ei tea, mis vestlus või tegevus võib naise hetkega endast välja viia või millega tema au ja väärikus saab riivatud. Paljud probleemisituatsioonide alguseks on ka oma ego - tahtmine või soov ei saanud täidetud.
Sellele järgneb üha sagedam inetu kohtlemine minu suunas, halvasti ja teravalt ütlemine. Sama asja saaks öelda teiste sõnadega ja normaalselt. Kui keegi peaks juhtima tähelepanu halvasti ütlemisele, võrdub see õli tulle viskamisega.
Kui minuga suheldakse, siis vaid ülbitsedes, seni, kuni 3-4 päeva pärast toimub rahunemine. Seda kõike laste kuuldes, ka naise vanemate kuuldes. Enim kannatavad lapsed. Aeg ajalt tema kuraasitsemine käib ikka nii, et lapsed hirmul või nutavad. Seetõttu olen püüdnud hoida neil hetkil madalat profiili, eesmärgiga tagada kodurahu. Tänaseks aga olen olukorra ees, kus lastele hakkab külge jääma ema eeskuju minuga suhtlemisel. Mõttetu on lastele seletada, et nii minuga ei sobi rääkida.

Kas taolisele olukorrale on mingeid lahendusteid.
Kust abi otsida või kelle vastuvõtul käia ?

Ette tänades

R

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere R,

Tundub, et negatiivne suhtemuster on teie kooselus üha enam võimust võtmas - mida enam naine Teid kritiseerib ja rahulolematust avaldab, seda enam tõmbute Te eemale ja seda vähem soovite naise tahtmistele vastu tulla ning see teeb omakorda naise järjest rahulolematumaks. Selge on see, et lastele selline olukord hästi ei mõju ning nad reageerivad stressile vastavalt oma oskustele.

Teie kirjast ei selgu, kas suhtes on ka häid aegu olnud. Kas olete oma vajadustest teineteisega kõnelnud, mõne tüliküsimuse hiljem rahulikult lahti arutanud?
Kui mitte, siis tuleb seda teie suhtes tegema õppida. Vastasel juhul ajab negatiivne muster teid üha enam üksteisest eemale.

Lahenduseks on teil mõlemal endalt küsida, mille üle me tülitseme? Mis mulle tegelikult tähtis on, mis tegelikult suhtes puudub? Vastuseks on enamasti lähedus ja turvatunne. Ilmselt on teil mõlemal kadunud tunne, et partner võiks minust veel hoolida, et ma võiksin talle enam tähtis olla. Tüli käib sügavamal tasandil tegelikult kontakti ja läheduse pärast.

Kui õnnestub, võiks seda teemat naisega arutada ja väljendada oma tegelikke tundeid. Näiteks: "Ma hoolin ja armastan sind, kuid sinu kriitika tekitab minus ebakindlust, kas sina samamoodi minu suhtes tunned?"

Kui kodune vestlus liiga raskeks osutub, soovitan pereterapeudi poole pöörduda. Leiate kontaktid kodulehelt www.pereterapeudid.ee

heade soovidega,
Siiri Tõniste