Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas harjutada last potile?06.07.2011

Tere!
Olen mures, sest 3-aastane väikelaps ei taha potil kakada. Muidu potil käib, küsib pissile, käib ise pissil. Kuid kakamiseks küsib mähet ja kui me mähet ei anna, siis ta tegelikult ka ei kaka. Näha on, et lapsel on häda suur, käib ja nutab, kurdab kõhuvalu, korra potile istub, kuid siis tuleb ikka ära, ütleb, et enam häda ei ole. Kõige pikemalt on nii oma häda kinni hoidnud 3 päeva. Oleme püüdnud olla kannatlikud, oleme temaga koos WC-s, loeme seal raamatut, räägime juttu. Vahel tahab ta WC-s üksi olla, oleme lubanud. Püüame igati teda potil hoida. Kuid tulemusteta.
Palun andke nõus, mida teha? Kas peaksime arsti poole pöörduma?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Potitreening on sageli vanematelt kannatlikkust nõudev tegevus. Samas peaks seda tegema võimalikult pingevabalt, sest vanemate ärevus haarab ka last ning siis on sooletegevuse üle kontrolli saavutamine keeruline.
Tavapärased nõuanded on sellised, et last ei tuleks potile panna liiga tihti vaid "õigel ajal", mil õnnestumise tõenäosus on suurem. Kindlasti tuleks last kiita kui potilkäimine õnnestub.

Kui lapsele on kakamine raske ja seotud kõhuvaluga, ehk on tegemist kõhukinnisusega. Sellisel juhul võiks küll konsulteerida perearstiga.

Psühholoogiliselt võiks veel mõelda ehk sellele, et oma sooletegevuse üle kontrolli saavutamine on oluline samm lapse iseseisvumise teel, annab talle enesekindlust. N.ö "kaka kinnihoidmine" võib olla ka protesti tähenduses a la "kakan siis ja seal kus tahan". See võib olla märk lapse iseseisvusvajadusest.
2-3 aastane laps vajab üheltpoolt kogemusi, kus tema tahtega arvestatakse ning teisalt kogemusi, kus ta õnnestunult koheneb teiste tahtega.
Siin võiksite mõelda, kui palju Teie laps saab muudes valdkondades (peale potilkäimise) kogemust, et tema sooviga arvestatakse. Kui neid olukordi tuleb juurde, ehk on tal lihtsam kohaneda teie tahtega seoses potilkäimisega.

Kannatlikkust soovides,
Siiri Tõniste