Paari- ja peresuhted


Küsimus: Endise elukaaslase ähvardused, mida teha?09.07.2011

Läksime elukaaslasega lahku. Elasime koos 13 aastat. Kuna ma ei kannatanud tema joomisi ja laamendamist, palusin rahulikku lahkuminekut. Nüüd terroriseerib ja ähvardab. Lubas seda seni teha kuni ma hullumajja satun. Ähvardused auto põletada, maja põletada, töökohta likvideerida jne., kõikvõimalikud asjad. Annaksin asja politseisse aga teda see ei aitaks, siis teeks ta kõik ähvardused kiiresti teoks. Elame majas mina, minu ema ja mu tütar. Maja sain päranduseks enne elukaaslasega kokku elama asumist, me pole abielus ega pole ka sisse kirjutatud. Mida ette võtta?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Eks Te peate hindama, tundes oma elukaaslast, milleks ta võimeline on. Kui ta on asunud oma ärvardusi juba teoks tegema (või on sarnaseid asju ka varem teinud), ei näe ma küll muud võimalust, kui politsei poole pöörduda.

Sageli jäävad sellised ärvardused siiski vaid sõnadeks. Ähvardaja eesmärk on teist inimest hirmutada ja panna teda oma tahtmist mööda käituma. Sellises olukorras ei peaks ähvardajale näitama, et hirmu tunnete vaid püüdma oma elu tavapäraselt edasi elada. Enamasti ähvardaja lõpuks tüdineb ja loobub, nähes, et tema tegevus sihile ei vii.
Ilmselt ettevaatlikkus sellises olukorras on siiski mõistlik.

parimatega,
Siiri Tõniste