Paari- ja peresuhted


Küsimus: Elame koos, kuid suhted ämmaga keerulised11.09.2011

Tere!
Elan koos elukaaslasega tema ema korteris juba aasta. Peale meie elab seal veel ämma tütar oma pojaga. Meil on 4-toaline korter. Mind häirib jubedalt see, kuidas mu ämm oma pojaga kogu aeg räägib. Kui nad teineteist ei näe, siis ämm helistab pojakesele iga päev. Kui emme pojalt midagi tahab, siis pojake jookseb, aga kui mina midagi tahan või ütlen, lähme riidu. Ämmal on rahamuresid ja poeg peqab teda toetama, sest tema 2 tütart ei anna sentigi. Meil on ju ka oma vajadused ja oma elu. Ämm ei oska tegelikult rahaga toimetada, endal on laen kaela peal aga laristab rahaga, ostab igasugu träni, mida poleks tegelikult vaja. Tahaksime ära minna aga ämm ei suudaks korteri eest üksinda maksta, seepärast peame seal elama.
Mida teha?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Nagu Teie kirjast välja loen, pole te elukaaslasega veel aasta jooksul paariks kujunenud. Teie mees on endiselt vanas mustris kinni, täites ema soove ning pidades vähetähtsaks Teie omi. Ämmale näib see sobivat, Teile aga mitte.
Vaevalt õnnestub Teil ämmale rahaga ümberkäimist õpetada, küll aga on Teie võimuses oma elukaaslasega tõsiselt rääkida. Mõlemale poolele rahuldustpakkuva paarisuhte eelduseks on partnerite eraldumine oma päritoluperekonnast. See ei pea tingimata tähendama eraldi kolimist, vaid pigem emotsionaalset eraldumist.
Püüdke oma mehele väljendada oma vajadusi, mis hetkel rahuldamata on. Arvestage võimalusega, et mees tegelikult sooviks iseseisvam olla, aga suhe emaga ei lase sellel juhtuda. Võimalik, et ta vajab selleks Teie toetust. Arutage ja püüdke leida kompromissi, kuidas teie paarisuhte vajadused ja ema toetamise vajadus tasakaalus oleksid.

Parimat soovides,
Siiri Tõniste