Paari- ja peresuhted


Küsimus: Omavahevahelised suhted keerulised, kuid ema vajab hooldamist26.09.2011

Olen raske puudega naisterahvas, kellele on ette nähtud hooldaja 24 tundi ööpäevas ja mul on laps, keda ise hooldan, kuna ka tema on puudega. Lähiajal jäi meil ema raskesti haigeks ja ta vajab hoolamist. Kas on õigus nõuda minult ema hooldamist ööpäevaringselt. Peale minu on peres veel 2 last, kes ema hooldada eriti ei tahaks. Meie peres pole kunagi eriti inimlikku läbisaamist olnud. Ema on hoidnud ja toetanud kahte nooremat alati rohkem kui mind kõige vanemat. Ja nüüd on tekkinud küsimus, kuidas edasi toimida, sest vaevalt meie omavahel inimlikule kokkuleppele jõuame, sest me praegu isegi ei räägi omavahel.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie poolt esitatud küsimus puudutab pigem sotsiaalhoolekande valdkonda. Seda küsimust - kas ise hooldust vajavana peaksite hooldama ka oma ema, võiksite küsida kohalikust omavalitsusest sotsiaalosakonnast.
Veel üks mõte - kuna Te oma sõnul perega (ema, teised lapsed) eriti ei suhtle, miks arvate, et just Teie peate ema eest hoolitsema hakkama? Ehk on ema haiguse taustal põhjust õdedel-vendadel kokku tulla ja sellest, mis edasi saab, läbi rääkida. Teie, kui kõige vanem, võiksite selle kohtumise algataja küll olla.
Kui suhtlemine väga keeruliseks osutub, ehk aitab kohalik sotsiaaltöötaja teie vestlust vahendada.

parimatega,
Siiri Tõniste