Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mees elab justkui kahe naise ja perega, mida teha?26.09.2011

Ma ei oska aru saada ja leppida järgmise olukorraga. Oleme mehega koos elanud 7 aastat ning meil on väike tütreke. Mehel oli enne mind naine, kellega tal on samuti laps. Kogu meie kooselu aja jooksul on toiminud mingil moel pidevalt ka see eelmine suhe - kord vähem kord rohkem. See naine pole siiani loobunud - pidevad sõnumid, helistamised, minu tagarääkimised, ühised väljasõidud (ka mitmepäevased reisid) kannavad kõik ühisnimetajat - "aga meil on laps ja tegelikult olen mina su elu armastus". Mina seda last näinud pole kuigi ta käib juba koolis. Lihtsalt olukord on selline, kus lapsega suhtlemisel peab ka ema kogu aeg juures olema. See laps ei tea ka seda, et tema isal on teine pere ja veel üks laps. Mulle tundub, et mehele taoline tohuvabohu meeldib. Teise perega koos olles ta telefoni ei võta olgu kodus või maavärin. Nüüd ongi olukord kujunenud selliseks, et mehel oleks justkui kaks naist ja kaks peret, kusjuures see on täiesti avalik. Teises peres on tal samuti ühised reisid, ühised perekondlikud peod, ühised aiatööd jne. Samuti on ta tolle naise kaaslaseks sealse suguvõsa üritustel. Olen püüdnud temaga sel teemal rääkida, kuid olukord tundub lootusetu - mehe arvates saan ma asjadest täiesti valesti aru ja olen egoistlik. Mulle tundub aga olukord ikka väga jabur. Mida soovitate?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Olukord, nagu Te seda kirjeldate, tundub tõepoolest tavatu. Samas mingil moel toimib sarnane elustiil paljudes eludes, kus tegemist on uusperega, milles elu tuleb jagada lastega eelmistest suhetest.
Siin ongi kõige olulisem kokku leppida, millised on piirid suhetes ja milliseid piire suudavad inimesed iseendas tõmmata. Tundub, et Teie mees pole eelmist suhet täielikult lõpetanud ning sellisena olete Teie seda kõrvalt vaadanud juba 7 aastat.

Kas olete mõelnud, mis Teid selles olukorras kõige enam häirib?
Mehe suhe (milline see on?) eelmise naisega?
Mees kulutab liiga palju teie pere aega eelmisele perele?
Olukord, et Teie oma lapsega olete sellest suhtlemisest välja jäänud?
Või hoopis midagi muud?

Kui olete endas selle üle järele mõelnud, sõnastage kindlalt (mitte proovides) seda mehele. Mina-keeles ja enesekindlalt, rääkides endast, mitte kritiseerides meest. Väljendage oma tundeid - mis teid häirib ja oma ootusi - mida tahaksite muuta.
Teie põhitähelepanu peaks tegelikult olema oma suhtel - kas saate oma meest usaldada, kas ta jagab Teiega piisavalt oma elu (kas seda osa, mis möödub kodust eemal), kas Teie tunnete piisavalt heatahtlikku huvi tema teiste laste ja nendega koosveedetud aja vastu?
Kui olete rahulik ja kindel sellel teemal sõna võttes, küll mees ka kuulama hakkab. Ja selles olukorras ärge unustage kuulata ka oma meest. Võimalik, et ka temal on raske kahte peret pidada, kuid ei oska ise sellest olukorrast väljapääsu leida.

Heade soovidega,
Siiri Tõniste