Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida valida, kas kooselu armastatuga või lapse saamine?26.09.2011

Tere!

Olen ise 22-aastane ja mu poiss on 23. Me oleme koos olnud 5 aastat ja hetkel oleme lahus olnud kuu aega. Meie kooselu klappis väga hästi. Suhtesse tekkis mõra siis, kui soovisime mõlemad last saada. Üritasime kokku 2 aastat last saada aga tulutult. Käisime siis mõlemad arsti juures kontrollis ja proovid olid mõlemal korras. Vahepeal tekkis mu ellu uus poiss, kellega meil midagi tõsist pole, kuna armastan oma elukaaslast väga.

Aga tean, et mõned paarid lihtsalt ei sobi omavahel kokku ja ei saagi lapsi. Aga ma nii väga tahan last saada. Kui ma oma poisiga ära lepin ja me kokku kolime, siis pean arvestama sellega, et võibolla ei saa me omavahel kunagi last. See võimalus on olemas, kuna pole nii pika aja jooksul rasedaks jäänud.
Kas elus ongi siis nii, et tuleb alati valida kas armastus või oma unistused.
Ma ei oska kohe midagi teha.
Tänan vastuse eest!

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Kuna olete mõlemad arsti poolt üle kontrollitud ja terveks tunnistatud, siis pole põhjust arvata, et te lapsi ei peaks saama.
Sageli juhtub nii, et kui lapse saamine muutub suhtes väga tähtsaks, siis tekib selle ümber pinge ja rasestumine lihtsalt ei õnnestu. Kui aga loobutakse iga hinna eest rasestumisest, siis see vastupidi just juhtubki.
Kindasti ei pea Te valima armastuse ja unistuste vahel - vastupidi, armastus annab võimaluse unistustel täituda. Soovitan teil oma poisiga (kui otsustate koos jätkata) keskenduda omavahelisele suhtele ja sellest rõõmu tunda ning lapsed tulevad teie ellu siis kui on õige aeg. Ehk pole siiani see aeg veel küps olnud, olete ju oma poisiga alles ise psüühiliselt täiskasvanuks saamas (teadusuuringute põhjal "valmib" aju täielikult alles 25-ndaks eluaastaks). Lastel on turvaline tulla peresse, kus ema-isa on neid rõõmuga oodanud, mitte meeleheitlikult vajanud.

Võite ka mõelda selle üle, kas teie suhe püsiks ka siis kui lapsi ei tuleks? Või on lapsed vajalikud hoopis teie suhte püsimiseks?


Heade soovidega,
Siiri Tõniste