Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas leida hingerahu?05.10.2011

Olime abikaasaga elanud 7 aastat. Ta leidis üles oma lapsepõlves kaotataud õe. Pool aastat vahetasid nad e-kirju, üsnagi kahtlase sisuga ja kui õde kolis Eestisse, hakkasid päevapealt koos elama. Mees lahkus kodust põhjendusega, et läheb õe korterisse remonti tegema ja kadus. Teadagi läksin marru ja endast välja minnes sõimasin teda üsna karmilt. Ta ei ole sellest saadik (1,5 aastat) seletanud mulle ega lapsele midagi. Meil on 5-aastane poeg, kelle küsimustele pean aina vastama. Üritan olla neutraalne ja mitte isa mustata, leides kõiksugu tobedaid vabandusi mehele, kes ei maksa elatist ega tunne huvi lapse vastu. Olen leppinud, et meie abielu on läbi, tema ei vasta isegi mu kirjadele lahutuse kohta. Ainult kord ütles, et kui mul on vaja, toimetagu ma ise. Kuhu pöörduda, et saada tagasi hingerahu ja suuta aidata last, kellele kogu see olukord on ilmselgelt ülejõu käiv.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Saan Teie kirjast aru, et mees on lahkunud suhtest seletamata midagi ning teadmatus, mis teie suhtes juhtus, vaevab teid tõsiselt.
Loomulikult olete seetõttu ka raskustes lapse küsimustele vastamisel.
Kui tõesti ei õnnestu mehega kontakti saada, pole muud võimalust, kui iseendas see lõpetatamata suhe läbi töötada ja endale "lugu luua", mis juhtus ning sellest lähtuvalt ka lapsele eakohaselt seletada. Selleks oleks ilmselt kõige enam abi professionaalsest abistajast (näit. psühholoog), kellega koos segaseid tundeid uurida ja läbi töötada. Sõltuvalt, kus piirkonnas elate, leiate ehk internetist lähima psühholoogi kontakte.

Teid julgustades abi otsima,
Siiri Tõniste