Paari- ja peresuhted


Küsimus: Elu mõte on kadunud06.10.2011

Et küsimus siis, kui hull see asi on? Algas kõik juba aastaid tagasi. Sain koondamisteate. Elu oli tipp topp. Siis tekkis seljaga probleeme. Asi lõppes operatsiooniga. Sellega seoses polnud sissetulekuid, kõik laenud liisingud öeldi üles. Kõik on arestitud, seljavalud 24/7. Ja nüüd kirsiks tordil võttis naine uue... meil väike laps, nati üle aasta. Poisist tunnen puudust. Eluisu läinud. Kuu aega istunud toas... midagi teha ei taha. Ainuke asi millest mõtlen on enesetapp. Kogu maailm on kokku kukkunud viimase 2-3 aastaga... olen 34m. Kas sellist masendust üldse annab ravida kui endal puudub tahe ja soov?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Alustades Teie viimasest küsimusest - masendust saab tänapäeval väga hästi ravida kombineerides ravimeid ja psühhoteraapiat.

Teiega juhtunud negatiivsed elusündmused viimastel aastatel on kuhjunud nagu lumepall ning ilmselgelt annab Teie keha seljavalu näol märku, et stressitase on liiga kõrge. Lisandunud masendus on ilmselge märk, et elumuutustega kohanemine pole õnnestunud.
Küllap on Teil palju enesesüüdistusmõtteid ning lootusetust, et elus võiks veel midagi positiivset juhtuda.
Samas olete noor mees, kellel pikk elu veel ees. Kuigi ütlete, et Teil puudub tahe ja soov ennast aidata, olete siiski teinud vähemalt ühe sammu ja siia kirjutanud. Muutused hakkavadki esimesest sammust ning tasapisi saavad tulla järgmised.
Ehk on Teil lihtsam alustada abiotsimist psühholoogist, kellega saaks lihtsalt rääkida. Psühholoog oskaks ka soovitada, kas peaks psühhiaatrilt depressiooniravimeid küsima.
Kui olete tallinlane, pakub tasuta nõustamist Kriisiabikeskus, kontaktid leiate www.eluliin.ee

Lootust soovides,
Siiri Tõniste