Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas teha selgeks, et mehe käitumine on tihti mind mitte arvestav?01.11.2011

Mu poiss, kellega olen nüüdseks koos olnud 1,5 aastat, on üsna alandavat tüüpi. Samuti on ta oma enese soovidest lähtuv, st seab enda soove kõrgemale, samas kui mina olen selle vastand ja sean enda soovid tagaplaanile.
Lisaks näeb ta minus päris palju vigu, kuid enda omasid kunagi ei näe ega tunnista.
Kahjuks või õnneks, suhtes me aga oleme ja tahame olla. Lihtsalt tekkis siinkohal küsimus, kas oleks võimalik kuidagi meest suunata arusaajamaks või kuidas talle selgeks teha, kui halvasti tema tihtipeale käitub?

Arvab lihtsalt alati, et tema võib kõike teha, aga kui mina samamoodi tagasi teen, siis leiab, et tema küll nii ei teinud ja mina käitusin valesti.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Nagu kirjutate, on teie suhtes seni toiminud muster, kus mees väljendab julgelt ja selgelt oma soove ja ootusi, Teie aga jätate enda omad tahaplaanile. 1,5 aastat on piisavalt pikk aeg, et aru saada, kas selline suhe Teile sobib või mitte. Olete jõudnud järeldusele, et Teile ei sobi. Väga hea. Nüüd on aeg muutusteks.

Alustuseks püüdke endale sõnastada (ehk aitab parmini isegi paberile kirja panemine), mida Te oma suhtelt ootate. Millised Teie vajadused on praegu rahuldamata? Milliseid oma soove olete seni ütlemata jätnud?

Meest suunata Teil kindlasti ei õnnestu ja tema kritiseerimine ja vigade ette heitmine ka suhet paremaks ei tee. Rääkimata talle tagasi tegemisest.

Mis aga toimida võib, on läbimõeldud kõnelus, kus räägite mehele oma ootustest ja vajadustest. Need võivad talle esialgu ootamatud olla ja ta võib isegi nende vastu protesteerida, kuid kui Te talle oluline ja tähtis olete, lähevad Teie vajadused talle kindlasti korda. Iga mees tahab tegelikult sisimas tunda, et naine temaga suhtes õnnelik on.

Kindlasti ei piisa suhte muutmiseks ühest kõnelusest, vaid oma vajadusi tuleb õppida ka igapäevaselt välja ütlema. Siis õpib ka mees neid kuulama ja nendega arvestama. Kuid julge pealehakkamine on pool võitu.

Julgust teile selleks,
Siiri Tõniste