Paari- ja peresuhted


Küsimus: Abikaasa ei soovi seksi, tegeleb ainult lastega, mida teha?21.11.2011

Tere,
Olen 10 aastat abielus olnud mees. Viimased 2 aastat naine ei soovi seksi ega koos magada, tegeleb ainult lastega kogu aeg. Lahutada ka ei taha sest 3 last ja ühine eluase. Mida peaksin tegema? Kohustada ma teda selleks ei saa vist, mujal maailmas saab trahvi nõuda kui ei täida abielukohust.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Kahtlen, kas Teid rahuldaks naise poolt kohustuse korras pakutud seks. Pigem tuleks tegeleda küsimusega, miks naine on seksuaalsest lähedusest loobunud ja valdavalt lapsevanema rollile keskendunud.
Tavaliselt kaob seks paarisuhtest siis, kui emotsionaalne turvatunne ja lähedus vähenevad ning üksteise vajadustest pole enam võimalik ilma tülita rääkida.
Saan Teie kirjast aru, et 10 abieluaasta jooksul on pere suurenenud 3 lapse näol, mis tähendab vanamatele päris suurt koormust. Sellel perioodil ongi enamasti vanemateks olemine esiplaanil ning mehe-naise rollideks tuleb spetsiaalselt aega planeerida. Võimalik on, et naine on lihtsalt ülekoormatud ning vajab aeg-ajalt kohustustevaba aega iseenda ja paarisuhte jaoks.

Mida siis teha? Alustuseks soovitan naisega jututeema üles võtta. Kindlasti mitte sellest, et rohkem seksi soovite, vaid sellest, kuidas kahekesi enam aega koos veeta (kodust välja saada, midagi toredat koos teha). Ehk vajaks arutamist lastega seotud kohustuste jagamine, sageli kipub naistel selles vallas suurem koorem kanda olema.

Seksuaalne lähedus ei taastu kindlasti mitte üleöö. Selleks peaksite laste kõrvalt eraldi aega leidma koosolemiseks, rääkimiseks, üksteise vastu huvi tundmiseks ja oma mõtete-tunnete jagamiseks. Kui taastub emotsionaalne lähedus suhtes, taastub tavaliselt ka seksuaalne lähedus.

Kui kodused jutuajamises vilja ei kanna, soovitan paariterapeudi poole pöörduda.

parimatega,
Siiri Tõniste