Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas südamevalust lahti saada, kui nuhkisin oma partneri järgi?22.11.2011

Ma sain hakkama millegiga, mis nüüd närib kohutavalt hinge. Ma nuhkisin oma partneri järgi ja sain sellist infot, mis nüüd paneb südame valutama, aga abikaasale oma murest rääkida ei saa, sest no tegelikult ei ole ju normaalne see, mida ma tegin, mul on selle pärast kohutavalt piinlik. Ma leidsin ühe suhtluskanalis tema vestluse ühe naisterahvaga (tema endine klassiõde), kus nad rääkisid neist kahest... Noh tegelikult ma ju ei tea, võibolla oli see lihtsalt väike flirt, sest tegelikult on abikaasa mul kogu aeg kodus ja me oleme kogu aeg koos, ainult mõned üksikud korrad ehk aasta jooksul, kui meil on eraldi käimisi või üritusi ja siis ka enamasti pakume teineteisele transporti - viime kohale ja lähme öösel järgi. Et mida ma tahan öelda, ma tean, et ta armastab mind, aga miks ta kirjutab teisele naisterahvale - "sina, mina (ühes kohas) kahekesi"? Kas ma peaksin selle teema kuidagi üles võtma, temaga rääkima? Ma tean, et ta saab väga tigedaks, kui ta peaks teada saama, et olen tema järele nuhkinud. Ma ei taha tülisid ja probleeme.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,
Jah, saladused meie kõige lähedasemate inimeste ees põhjustavad südamevalu ja lahutavad meid nendest emotsionaalselt. Ideaalis ei peaks armastavate partnerite vahel olema teemasid, mida üksteisega arutada ei julge. Kui tekib tunne, et seda suhet tahaksin oma partneri eest varjata - peaks kohe endalt küsima, miks? Kõrvalsuhete sageli kõige valulikumaks aspektiks on petetu jaoks teadmine, et partner mind ei usaldanud, ei austanud piisavalt, et aus olla.

Kindlasti soovitan Teil abikaasaga vestlus üles võtta - kuid keskenduda eelkõige oma suhtele. Kuidas meil läheb? Kas oleme rahul ja kui mitte, siis mida tahaksin teisiti teha, näha? Sellist inventuuri peaks igas suhtes aeg-ajalt tegama, ka siis, kui elu pealtnäha rahulikult kulgeb.

See, kas oma "nuhkimisest" mehele rääkida, sõltub Teie sisetundest. Kui omavahelisest suhtest rääkimine hingerahu tagasi ei too, siis soovitan seda ikka teha. Üks korralik tüli (mille järgi saab ka leppida) on alati parem kui vaikne ja valus vindumine.

Parimatega,
Siiri Tõniste