Paari- ja peresuhted


Küsimus: Elukaaslasel on alkoholiprobleem, kuidas aidata?14.01.2012

Minu elukaaslasel on tõsised probleemid alkoholiga, kuigi ta ise väidab, et suudab ilma selleta ka olla. Aga nii kui nina uksevahelt õue pistab ja sõpradega kokku saab, joob ennast täis. Jooks ta siis ühe õlle või kaks, aga ei, tema joob ikka nii, et midagi enam aru ei saa ja jääb magama ükskõik kuskohas. Peale selle läheb ta purjus peaga kurjaks, ei tunne inimesi ära. Ei, kallale ta tulnud ei ole, selles osas vägivaldseks ei muutu, aga karjub küll jubedalt. Me oleme üritanud temaga rääkida juba aastaid, aga tulemusi ei ole see endnud. Olime nüüd mõnda aega lahus, aga hoolin temast liiga palju ja tahan, et ta saaks mingitki abi. Ma ei tea kelle poole pöörduda? Kodus tundub, et kõik on korras, aga siis järsku ta vihastab mitte millegi peale! Kui küsin, et mis lahti, siis ütleb, et midagi ja naeratab.. Vahest on tunne, et ta ei saa üldse reaalsest elust aru. Ja mis kõige hullem, ta on alles 21 aastane! Mida teha?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Tere kirjast selgub, et 21-aastane noormees on juba aastaid alkoholiprobleemiga ning tänaselgi päeval veedab ta suure osa ajast alkoholiuimas. Seetõttu pole imestada, et tal kontakt reaalse eluga kaduma kipub. Suure tõenäosusega kannatab ta juba aastaid depressiooni käes, mis pole võimaldanud tal täiskasvanuks saada ja eakohaseid valikuid elus teha. Ühelt poolt on väga varakult alanud psüühikaprobleemidel kehv prognoos, kuid teisalt on noor inimene palju paindlikum ja adekvaatse abi korral positiivsed muutused vägagi tõenäolised. Inimene vajab ülemäära alkoholi tavaliselt selleks, et raskete ja valusate tunnetega toime tulla, neid tuimestada ja alla suruda. Sama efekti annavad psüühikaravimid, mis võimaldavad igapäevaelus selge peaga toimetama hakata ja alkoholi nõiaringist välja tulla. Kombineerides ravimeid psühhoteraapiaga, on võimalik tasapisi oma tunnetega toime tulema õppida ning loodetavasti ühel päeval pole enam ei alkoholi ega ravimeid vaja.

Seetõttu soovitan elukaaslasele tore psühhiaater ja psühholoog otsida ning ehk hakkavad probleemid siis vaikselt lahenema.
Ilmselt on Teie tugi ja kohalolemine talle tähtsad. Võib olla pole tal elus varem ühtegi inimest olnud, kes temast tõeliselt hoolinud ja tingimusteta armastanud oleks. Kuid seda me vajame ju kõige enam elus.

parimatega,
Siiri Tõniste