Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha kui lapse isa on muutliku meelega ja ei saa kuidagi pereelu korda?08.02.2012

Tere!
Kirjutan murega. Elasin oma esimese kaasaga 12 aastat koos ja meil on ühine laps, kes juba 10-aastane aga meie elud läksid lahku ja me oleme leppinud sellega. Suurem probleem seisneb selles, et mõnda aega hiljem kohtusin teise meeldiva meesterahvaga, kes oli väga armastusväärne ja hoidis meid väga, nii mind kui ka kasutütart. Kõik oli korras kuni ta Afganistaani läks. Ma jäin temast lapseootele ja ta jättis meid üksi aga samas hoidis ka hiljem natuke ühendust. Lubas suuri lubadusi ja palus meil ka tema kodulinna kolida, kui tagasi tuleb, oleme suur õnnelik pere. Mda pole, pole ühist pere. Nüüd on ta tagasi ja kiusab meid...jooksutab mind kahe lapsega ühest kohast teise elama. See tähendab, et algul kui siia linna kolisin, pandi mind ta enda ema juurde elama, kuni ise tagasi tuleb. Kust muidugi hiljem mulle ust näidati. Kolisin siis kiiruga teise kohta, mida oli võimalik kiiresti saada. Nüüd hädaldab, et ise kolisin. Tahan last sisse kirjutada siia, kus ise elan, aga ei anna luba. Nõuab tagasi asju, mida lastele kinkinud on. Ähvardab pidevalt politseiga. Siiamaani on ta tujud nagu tuulelipp - kord ühele poole ja siis teisele. Küll nõuab rinnalast enda juurde ja lubab lapse endale võtta ja siis annab taas lootust, et kõik korda saab. Ma näen, et tal oleks abi vaja ja seda ta oma kodustelt ei saa ja mina teda aidata ka ei suuda. Ta on sassis kuidagi endaga. Kuidas toimida sellise lapse isaga, et endal närvid rahu saaks, sest kaks last sõltuvad minust ja ma pean rahulik olema.
NB!see on ta esimene laps ja tal puudub varajasem kooselu kogemus. Minul on need kogemused olemas!

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Kirjutate, et näete oma meest abivajajana, kelle meeleolu kõigub ja kavatsused ühes sellega. Hea on, et olete teadvustanud - Teie teda aidata ei saa. Kindlasti ei ole see psühholoogiline abi, mida ta Teie käest praeguses olukorras vajab.
Mida siis Teie selles olukorras teha saate?
Keskenduda endale ja mõelda välja, mida antud olukorras soovite.
Mis suhe see üldse on, mis mind temaga seob? Kas paarisuhe? Kas lapsevanemaks olemine? Haletsus? Lootus suhte paranemisele tulevikus?
Iga suhte määratlus tingib erineva ootuse nii Teie kui tema poolt.
Kui suhtlete temaga kui oma lapse teise vanemaga, siis tuleb Teil kokku leppida kindlad reeglid lapsega toimetamiseks. Ilmselgelt lasub suurem vastutus hetkel lapste heaolu eest Teil ja sellest lähtuvalt peategi tegutsema.
Teie kindel hoiak suhte osas lapse isaga aitab temalgi ennast paika saada, kuigi ta ei pruugi Teie nägemusega esialgu leppida.
Soovitan olla temaga aus ja väljendada talle oma tundeid seoses tema käitumisega.
Teie sisemise rahu allikaks saab olla ainult enda sees selgeks mõeldud suhe temaga ning ebarealistlikest ootustest loobumine.

Heade soovidega,
Siiri Tõniste