Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida peaks tegema kui 2,5 aastane laps ei küsi potile?08.02.2012

Laps oli 1,7 kuune, kui potile pannes tegi pissi. Peale seda jätsime kodus mähkme ära. Kasutasime külas käies või autoga sõites püksmähkmeid, kuna neid oli mugav alla tõmmata ja last potitada. Pissile oli vaja last panna pea iga 20 minuti tagant, muidu tegi püksi. Kui juhtus mähkusse pissima, vahetasime kohe kuiva mähkme vastu.
Pool aastat hiljem panin kodus ka mähkme tagasi, kuigi potitasime samamoodi edasi. Proovinud oleme kõiksugu nippe aga lootusetult. Viimasel ajal on hakanud kakale küsima. Pissile ei ole kordagi küsinud. Seletan lapsele, et suur poiss ja püksi ei tohi pissida, et peab potil käima jne siis saab kommi. Sellest läheb minut mööda ja pissib püksi.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Potitreeningu läbiviimseks on palju igasuguseid nõuandeid (leiate neid ohtralt ka internetist), samuti tuleb kasuks vanemate loov lähenemine probleemile.
Psühholoogiliselt on oma sooletegevuse üle kontrolli saavutamine lapse arengus ülioluline - ta õpib enda kehaga toime tulema, see on tema mina-arengus oluline etapp.
Kuna teil on potiga harjutamine alanud vanuses, kus lapse mina juba jõudsalt pead tõstmas ja jonniperiood hoogsalt käimas, võib see pigem raskendada vanemate tahtele allumist. Potist keeldumist võiks tõlgendada ka kui oma mina väljendamist.
Kuid muretsemiseks pole põhjust - kõik lapsed õpivad potil käimise lõpuks ära. Ehk tuleks kasuks see, kui laps saaks tunda ebamugavust märgadest mähkmetest või pükstest ja saaks ise väljendada soovi kuiv olla. Peaks tunnustama igat väikest algatust, mida laps teeb potil käimisega seoses. Ja kõige olulisem on, et teie säilitaksite rahu ja meelekindluse ning ei teeks potilkäimisest keskset teemat, mis teid lapsega seob. Võite treeningu jätta ka mõneks ajaks kõrvale ja proovida uuesti, kui laps sellest märku annab.

Heade soovidega,
Siiri Tõniste