Paari- ja peresuhted


Küsimus: Kuidas teha tütrele selgeks, et ta ei saa seda meest tagasi ja tuleb eluga edasi minna?21.02.2012

Minu tütar elas koos noormehega 1,5 aastat. Viimane aasta elasid ämma juures, kellel olid probleemid nii korteri kui rahaga. Nüüd saatis poiss tüdruku "pikalt", sest ta kaitses oma ema, kuigi see oli süüdi nende suhte lagunemises. Tütar elab seda raskelt üle. Kuidas saada tütar sellest üle, sest seda, kuidas ta ennast suhte purunemises süüdistab, ei ole võimalik taluda. Ka proovib ta noormeest mõjutada, kuid see salvab igatmoodi ja ütleb, et on kõik ja nii jääbki. Kuidas panna tüdruk sellest mehest loobuma ja oma elu edasi elama?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Hea murelik ema,

Mõistan Teie kaasaelamist oma tütre kannatustele, aga Teie, isegi emana, ei saa tütre eest tema tundeid tunda ega neid temalt ära võtta. Oma valud ja kaotusevaevad peab tütar ikka ise läbi elama.
Parim, mida saate oma tütre heaks teha, on olla tema jaoks olemas, kui ta Teid vajab, kas ärakuulamiseks või muul moel abistamiseks. Püüdke säilitada neutraalne hoiak juhtunu suhtes, see abistab Teie tütart kõige enam. Usaldage teda, et ta sellest raskest üleelamisest välja tuleb ja süstige seda veendumust ka temasse. Ta vajab praegu mitte Teie "sebimist" enda ümber vaid Teie usku temasse.

parimatega,
Siiri Tõniste