Paari- ja peresuhted


Küsimus: Uue mehega on kõik hästi, kuid vanad mälestused painavad, mida teha?06.03.2012

Olin abielus pea 20 aastat. Endine abikaasa oli alkohoolik, lõpuks muutus armukadedaks ja vägivaldseks. Läksime lahku. Tänaseks olen uuesti abiellunud, minu uus mees on hooliv ja armastab mind väga. Kõik on temaga kerge, oleme justkui hingesugulased.
Mis mulle muret teeb, on see, et minevik ei taha mind justkui rahule jätta. On öid, kus näen justkui painajaid unes, nutan, otsin, kahetsen...
Päeviti mõtlen eksmehest, kus ta on ja kas ta on õnnelik ja mis ta teeb. Olen selle abielu lõpetamise otsusega rahul...aga.... Tean, et leinaajal on normaalne kogeda selliseid tundeid. Aga kui kaua? Kardan, et minu uus abielu saab selle läbi kannatada. Tegelikut räägin enda mehega palju minevikust, ka tema räägib enda eksnaisest. Arutame, lohutame teineteist. Oleme ka nutnud koos.
On see normaalne? Tahan, et enam ei oleks valus.
Kuidas end aidata?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,
Vana suhte emotsionaalseks lõpetamiseks on mitmeid viise. Kõige tõhusam oleks ehk see, kui eksmehega saaks maha istuda ja rääkida sellest, mis oli ja kuidas praegu on. Sageli pole see aga võimalik. Siis on hea leida keegi teine, kellega sellest rääkida. Hea on, et saate oma praeguse mehega seda teemat puudutada. See teeb teid kindlasti lähedasemaks, eriti, kui temagi saab oma valusaid kogemusi jagada. Lõputult seda aga teha muidugi ei saa, tuleb siiski hakata uut suhet elama ja vana seljataha jätta.
Kui pikka aega eelmisest suhtest harjumuspäraseks saanud tunded ja käitumisviisid Teiega kaasas "peaksid" käima, on raske öelda. Palju sõltub Teie enda pingutusest ja nende tunnete teadvustamisest ja äratundmisest. Me saame muuta vaid seda, mida enda juures märkame.
Kui eelmine elu siiski praegust oluliselt segama jääb, siis soovitaksin pöörduda psühholoogi poole, kellega koostöös endas suuremal määral selgusele saada.

Heade soovidega,
Siiri Tõniste