Paari- ja peresuhted


Küsimus: Pärast lapse sündi mind naise jaoks nagu polegi, kõik mist teen on vale, mida edasi teha?06.03.2012

Tere. Olen eelnevalt lahutatud 40a mees. Pea 9 aastat normaalset suhtlemist, enne kui sündis laps. Mina elasin korteris, aga tema emaga eramajas. Korterielu tema ei aktspteeri, vaid eelistas ema juures elada. Nii saigi minul kolitud nn ämma poole. Esmalt tundus igati normaalne, kuid nüüd on tütar 1,5 aastane ja suhted naise ja ämmaga viimsel piiril. Mina ühel-, naine teisel korrusel. Seega on arusaadav, et mina olen igati eemale lükatud ja seksist rääkimata. Saan ju aru, et lapsega on palju tegemist (olgugi, et temal sellises eas ainuke laps on) ja minule aega ei jätku. Mõtlen seda, et ööpäevas on võimalik leida mõni kallistus või hea sõna, kuid ei. Samas varem ülistas mind, olin talle A ja O, ehk nr 1. Nüüd kõik mis ma soovitan või ütlen, on ainult halvustamist väärt ning ämm paneb tütrega sama. Olen perehoidev mees ning tahan (ja tahtsin) elu, kuid enam ei suuda... Mis peaks tegema, et asi laheneks?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,
Päris otse öeldes - teie suhtel oleks võimalus, kui koliksite ämma juurest ära ja saaksite OMA suhet looma hakata, koos oma klaarimiste, vaidlemiste, vajaduste väljaütlemiste ja kallistamistega.
Kui naine sellega nõus ei ole, siis tekib küsimus, kas ta üldse Teiega suhtes soovib olla. Võib olla piisab talle vaid emast.
Leidke sobiv hetk - parem kui see oleks väljapool kodu ja võtke selleteemaline vestlus naisega ette. Sõnastage selgelt ja konkreetselt talle oma vajadused (olla lähedasem naisega), tunded (eemalejäetus, üksindus, kurbus?, pahameel?) ja ettepanek leida ühine kodu. Vältige süüdistamist ("sina alati...") vaid kasutage mina-keelt ("mulle tundub...", "minu jaoks on see...").
Võimalik, et esimene vestlus sellel teemal on naise jaoks ootamatu ja tal tuleb seda enese sees "seedida". Seetõttu ärge ära ehmatage tema võimalikust tõrjuvast hoiakust. Võtke teema mingi aja pärast jälle üles, et naine mõistaks - Teil on tõsi taga.
Ta vajab ehk aega, et iseendas selgusele saada, mida ta siis tegelikult soovib.

Parimatega,
Siiri Tõniste