Paari- ja peresuhted


Küsimus: Ei saa andestada abikaasa poolset petmist, kas lahkuminek on lahendus?18.03.2012

Tere,
Lapsepõlve hingehaavad piinasid mind väga kaua, kuni ühe hetkeni, mil õppisin andestama. Minu püstitatud eesmärgid täitusid - perekond, mida igatsesin lapsepõlves.

Olen 37-aastane, elan 12 aastat koos abikaasaga, meil on armas laps. Kõik oleks nagu hästi ja ei ole ka. Kõige hullem on see, et tekkisid uuesti hingehaavad, negatiivsed uskumused endast ja teistest.

Hoolin ning armastan oma abikaasat ja last. Aga ei taha pingutada pere nimel, ega ka andestada abikaasa poolset petmist. Ma ei saa sellega leppida.

Kuidas edasi elada sellega?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,
Lapsepõlve hingehaavad võivad "soodsatel tingimustel" jällegi valu tegema hakata. Tundub, et Teiegi puhul on nii juhtunud. Abikaasa poolne petmine on Teie valusat kohta hinges jällegi puudutanud.
Haava ravitsemine ehk valusa teemaga tegelemine tasub ennast aga ikkagi ära - muidu võib haav veritsema jäädagi ja edaspidi on raske kedagi jälle usaldama õppida.
Lisaks on kõrvalsuhe (mida eeldan Teie kirjast) siiski alati kahe inimese vahelise suhtemustri tulemus. Sellest mustrist arusaamine ja oma käitumise analüüsimine aitab analoogilisi juhtumisi edaspidi suhtes vältida.
Loomulikult on see Teie otsus, mida edasi teete - kas loobute suhtest või asute abikaasaga koos analüüsima, mis teie suhtes toimunud on, et petmine sai juhtuda.
Suhtega tegelemisel on üheks võimaluseks ka spetsialisti poole pöördumine: www.pereterapeudid.ee

Parimatega,
Siiri Tõniste