Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ette võtta, kui mehel on arvutimängu sõltuvus, mis rikub pereelu?29.03.2012

Meil on peres kasvamas 2 last. Oleme elanud koos juba 8 aastat. Nimelt on meie suhetes tulnud üheks tõsiseks probleemiks mehe arvutimängude mängimine. Tülid tulevad kergelt. Selle aasta jaanuaris avastas mees ühe mängu, mida on nüüdseks mänginud 3 kuud iga päev. Tema päeva graafik näeb ette nii: hommikul magab kuskil 12-ni, siis tõuseb, istub arvuti taga kuni kella p.2. Siis läheb tööle ja õhtul töölt tulles istub kohe mängima ja mängib pool ööd. Suhelda temaga enam pole võimalik. Lastele tähelepanu vabatahtlikult ei pööra, kui ma ise midagi ta käest ei palu ja siis saan ka vastuseks negatiivseid sõnu. Raske on teda arvuti tagant ära saada. Lastega ta olla ei oska, isegi vabalt istuda ei oska, vajadus pidevalt arvuti järgi. Olen üritanud temaga sel teemal rääkida, kuid ta ei kuula ja ei tunnista omale midagi. Reageerib tigedalt minu juttudele. Ma tunnen, et enam ei jõua üksi sellist asja taluda. See kõik rikub suhet, midagi ühist enam rääkida meil pole, kuna mees suhtleb mängides paljudega. Enda ümber toimuvast pole tal aimugi. Isegi ei kuuleks, kui äkki oleksime lastega õue läinud. Olen väsinud sellest ja ei tea kuidas toime tulla. Mida teha ja kuidas käituda sellises olukorras?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Kuna ise ma selle teemaga sügavuti pole tegelenud, siis otsisin internetist ja leidsin päris hea artikli, kus praktilisi näpunäiteid ohtralt sees:
http://www.naistemaailm.ee/index.php?module=article&id=13204

Kui sõltlane on oma probleemi tunnistanud ja valmis sellega tegelema, siis tuleks kõne alla ka pereteraapia, kus võimalik hindama hakata suhtemustreid, mis sõltuvuskäitumiseni on viinud.

parimatega,
Siiri Tõniste