Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida teha, kui 20-aastane poeg ei tegele millegagi ja istub ainult kodus?15.04.2012

Tere!

Mul on mure oma pojaga, kes ei tegele mitte millegagi. Tõttöelda ei teagi ma täpselt, kelle jaoks probleem suurem on, tema või minu. Mingit lõngaotsa vajame kindlasti mõlemad.
Poeg on 20-aastane. Tal on põhikooli haridus, Polütehnikumi jättis 2 aastat tagasi 1.kursusel pooleli ning sellest ajast peale pole kodust väljas käinud. Suitsetab, alkoholi ei tarbi. Põhilised tegevused on arvutist filmide vaatamine, kitarrimäng ja söögi valmistamine (mitmel korral nädalas ka kogu perele). Tööd minu teada ei otsi, töötukassas end arvele pole võtnud. Haigekassakindlustus puudub.
Kui meil on juttu, et mis temast edasi saab, ütleb, et ei tea, ärritub. Vahel ütleb, et ta ei oska ju midagi ja tal pole püsivust midagi teha.
Ma ei oska kuhugi pöörduda, kelleltki abi küsida, mida poja aitamiseks ette võtta. Seetõttu ilmselt olengi sellega niikaua venitanud. Aga minu suhtes on ta tõrges ning jääb mulje, justkui tal oleks sein täiesti püsti ees.

Kas oskate öelda, kuhu pöörduda või mida konkreetselt ette võtta?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Pereterapeudina küsiksin, kas peres on veel liikmeid või olete kahekesi pojaga. Kes veel tema pärast mures on? Millised peresündmused on viimastel aastatel toimunud? Ja palju teisi küsimusi.
Teie pojal on mitmed toredad huvid, kuid mingil põhjusel on tema sotsiaalne areng jäänud toppama ja see on enamasti peresüsteemi teema.
Seega oleks kõige efektiivsem, kui saaksite koos kogu perega pereterapeudi poole pöörduda.

parimate soovidega,
Siiri Tõniste