Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mis võib olla põhjuseks, et mehel on impotentsus ainult minuga?25.06.2012

Tere,
Ma palun Teie abi. Olen mehega koos olnud 2 kuud. Kohtusime juhuslikult ja asi viis kohe seksini. Esimene kord vajus üsna kiiresti ära, proovisime hommikul uuesti- sama asi. Nüüd kahe kuu jooksul ei ole ikka normaalset vahekorda olnud. Ainus kord kui mees on orgasmi saavutanud, on ta ise oma käsi kasutades selleni jõudnud ja mina olen nö pealtvaataja rollis. Oleme mõlemad ilusad, noored inimesed, kuid kas tõesti siis seksuaalselt ei sobi kokku? Kummalgi ei ole selliseid probleeme minevikus olnud. Mees veel kinnitab, et tal on väga palju häid füüsilisi suhteid olnud, kuid vaimsel tasandil on naistega midagi alati puudu jäänud. Nüüd kinnitab, et minuga on just vaimselt väga hea koos olla ja rääkida, aga seks on täiesti puudulik. Ma ei tea enam, mida teha, sest olen mehest väga sisse võetud. Kas sellist asja annab üldse parandada? Mehel on väga vastutusrikas töö ja palju stressi, kuid see on tal alati niimoodi olnud. Lisaks teeb ta ka eranditult iga päev trenni. Kas selle taga võib olla varjus mõni psühholoogiline probleem?

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Vabandan vastuse viibimise pärast.
Mehe (ja ka naise) seksuaalsust mõjutavad mitmed asjaolud - nende hulgas tööpinge ja väsimus, samuti suhtega seotud aspektid.
Kui tegemist on emotsionaalselt olulise ja tähtsa suhtega, siis ei saa seksi sellest lahus vaadata. Kõik suhtes toimuv - tunded, käitumised, mõjutavad ka intiimset lähedust.

Teie olukorra puhul võiks spekuleerida nii, et kuna varasemad suhted ei olnud ehk mehele emotsionaalselt nii olulised, siis oli tal tõenäoliselt võimalik keskenduda vaid kehalisetele naudingutele. Kuid nüüd, kui suhe on emotsionaalselt oluline, kerkivad küsimused - kas olen talle piisavalt hea?, kas väärin tema armastust?, kas meeldin talle nii nagu olen? Need sageli teadvustamata ja vastamata küsimused tekitavad sisemisi pingeid, mis võivad ka seksuaalset erutust mõjutada.

Selleks, et suhtes seksiga tekkinud pingeid maandada, võiksite hetkel keskenduda pigem teineteise tundmaõppimisele - oma tunnete, kogemuste, väärtushinnangute jagamisele. Oleks hea, kui saaksite rääkida omavahelisest suhtest - mida mõlemad tunnete koos olles, mida tulevikust mõtlete, mida tahaksite koos olles teha.

Seks saab paarisuhtes tõeliselt nauditav olla vaid siis, kui partnerite vahel on emotsionaaselt lähedane suhe. Selle loomisesse tasub investeerida, ka seksist mõneks ajaks loobumise hinnaga.

parimate soovidega,
Siiri Tõniste