Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida edasi teha, kui mees valetades ja mõnitades mind pettis?19.09.2012

Tere.
Soovin abi. Ei tea, mida edasi teha. Tuli välja, et mees pettis mind esimest korda 5 aastat tagasi ühe noore naisega. See oli jube valus, kui teada sain. Meie koos olime elanud 30 aastat. Mina ei tahtnud lahutada kohe, püüdsin mõista, andestasin, kuid ta ise ei palunud andeks. Jäime kokku, kuid usaldus kadus. Aga nüüd, selle aasta kevadel, tundsin jalle, et miski on viltu. Hakkasin uurima ja tuli välja, et uuesti armuke, kuid nüüd vanem. Kui sain teada, hakkas põrgu. Mees eitas kõike, aga see naine helistas ja rääkis kõik, kui kaua neil juba suhe, kui hea koos olla ja veel palju jubedat. Nüüd mees lausa mõnitab mind, alandab, aga ära kah ei lähe. Mida teha, ei tea, armastan teda, aga andestada vist enam ei suuda ja kas on mõtet. Tema 62, mina 55 aastat vanad. Miks ta nii teeb, kui mina ei kõlba, miks ära ei lähe? Miks ta nagu nimelt mind vaimselt terroriseerib, eriti siis, kui tolle naisega ainult kas või telefoniga räägib?
Olen tänulik, kui vastate mulle.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Küsite küsimusi, mida peaksite esitama hoopis oma mehele. Kirjast saan aru, et praeguseks on kõrvalsuhe juba avalik ja mees seda enam Teie eest ei varja. Seega peaks saama sellest ka rääkida.

Paistab, et olete segaduses ka oma tunnetega seoses - kirjutate, et armastate meest ja aga juba pikka aega ei usalda!?
Mis on tegelikult põhjus, miks olete tema kõrvale jäänud? Hirm üksinduse ees?

Sellises olukorras mehed pole mingi haruldus - kõrvalsuhte loomine pole kunagi lihtne ja üheselt põhjendatav. Pole nii, et üks enam ei kõlba ja teine on parem. Enamasti on mõlemas suhtes midagi, mis tõmbab ja midagi, mis tõukab. Nende vahel valiku tegemine ongi kõige raskem. Ja sageli jääbki otsustajaks petetud naine, kes seab mehe valiku ette - lõpetad kõrvalsuhte või lõpeb meie suhe.
Võimalik, et Teiegi peate selle valiku tegema ja eelkõige endalt küsima, kas ja mis tingimustel olen valmis seda suhet jätkama.

Soovitan leida psühholoog või mõni teine neutraalne kuulaja ja püüda endas selgusele jõuda. Siis on kergem ka mehega vestlus ette võtta eesmärgiga suhtega seotud küsimustele vastuseid saada.

Parimate soovidega,
Siiri Tõniste