Paari- ja peresuhted


Küsimus: Raseduse ajal nimetati mind isaks, kuid pärast lapse sündi käitub ema imelikult ja ei saa temaga enam kontakti, mida peaksin tegema?21.10.2012

Raseduse ajal nimetati mind isaks. Nõuti seda ja toda ja kolmandat elamise soetamisest ülekannete jms välja. Peale sündi kadus ema koos lapsega teadmata suunas. Täna on laps 2-nädalane. Ei tea isegi lapse nime, last vaatama minna ei lubata, vastus on, et tee ülekanne, et kas seda on nii raske teha. Siis lubatakse hambad kurku lüüa, maha põletada majad ja soovitatakse hankida kuulivest jne jne.
Varem ema kontakteerus iseseisvalt tuttavatega (kontaktid on hankinud telefonist öösel), saadab kirju naistuttavatele, et võiks rohkem toetada.
Laps on reg.aktis vallaslapsena.
Kuidas sellised olukorras käituda? Soovitatud on ametivõimude sekkumiseta asi lahendada. Olen soovitanud tal ka pöörduda kriisinõustaja poole ja pakkunud võimalust koos minna või abi otsida terapeudi juurest.

Tänan

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Teie kirjas on palju ebamäärast, mis tekitab küsimusi.
Kas soovite ennast sündinud lapse isana tunnistada või hoopis selgust, kas tegemist on Teie lapsega. Kui lapse ema on lapse registreerinud vallaslapsena, siis mingil põhjusel ei soovi ta lapse isa avalikustada. Minu andmetel on Teie võimalus isadust tuvastada siiski vaid kohtu kaudu.

Raske on lapse ema praegust käitumist seletada. Ilmselt teiepoolne rahulik ja tasakaalukas käitumine annab suuremad võimalused lapse emaga kontakti saada. Kindlasti ei soovita tema väljapressimistele alluda. Samuti on adekvaatne teiepoolne soovitus koos kriisinõustamise poole pöörduda.

Jõudu soovides,
Siiri Tõniste