Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ette võtta, kui olen lapseootel ja endine elukaaslane ähvardab, sõimab, mõnitab?12.11.2012

Tere. Olen masenduses ja täielikult kaotanud oma enesekindluse. Läksin oma oma elukaaslasest lahku selle aasta maikuus, kuid alates sellest ajast on ta pidevalt mind ähvardanud küll kohtu, küll politsei ja ka lastekaitsega. Meil on nimelt ühine laps. Suvel veetsime koos aega, et oma asju klaarida ning jäin sellest ajast lapseootele. Mees on täiesti kindel, et laps pole tema oma. Kõik mu meestuttavad on tema jaoks järsku mu voodipartneriks. Ta solvab, sõimab ja mõnitab. Nüüd on ta pähe võtnud, et kumbki laps pole tema oma ja kavatseb kohtus DNA testi nõuda. Minugi poolest, tõestab ainult seda, et ma pole valetaja. Kõigele lisaks olen kõik oma netikontod kustutanud, teinud need võõrastele ligipääsmatuks ning ära vahetanud oma e-maili ja numbri. Ta leiab ikka võimaluse, kuidas minu kohta infot saada ja seda enda jaoks ära kasutada. Ta on käinud minu akna taga passimas, kas olen kodus, mingi võõras naisterahvas helistas mulle keset ööd ja ütles: "Kui sina endale mehe võtad, siis vaatame, kes kellele keset ööd helistab." Kus ta minu numbri sai, ainult lähedased teavad ja number pole avalik. Samuti esines minu endine elukaaslane teise inimesena, aga kuna mulle tundus kahtlane, et inimene ei taha oma nime öelda ja ainult urgitseb minu eraelu kohta. Seega valetasin. Järgmine päev oli kohe minu eks platsis ja ütles, et mingi inimene saadab minu kirju talle, pärast ütles, et see oli tema ise... Igatahes ei julge mina väga kodust välja minna, saan mõne oma tuttavaga tänaval kokku ja kohe olen midagi teinud, mis tõele ei vasta. Väikese lapsega ja rasedana ei ole selline stress hea, võtan kaalust aina alla. Kogu oma ärrituvuse valan muidugi eksi peal välja ka, seega võin olla öelnud asju mida tegelikult ei mõtle. Helistanud ja karjunud ta peale isegi.

Kuidas rasedana sellise olukorraga toime tulla? Kas saan endise elukaaslase puhul midagi ette võtta...kas kõigest e-kirja põhjal on võimalik üldse midagi teha? Pole ju tõendeid. Mees viskas meid ise kodust välja, ütleb, et tahab tütrega kohtuda aga samas nõuab DNA testi hoopis. Mina olen talle selleks võimalusi andnud aga ta pole neid kasutanud ning käib oma perele ja sõpradele kurtmas, et mina olen paha ja ei luba lapsega kohtuda. Kas sellist mees, kes esineb teise all ja põhjustab rasedale stressi, võiks üldse väikese lapse juurde lubada. Olen püüdnud talle selgeks teha, et kõik mida ta mulle teeb, mõjutab ka last ja beebit aga talle ei lähe see korda.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Olete raskes olukorras ja vajate igakülgset abi ja toetust - nii psühholoogilist kui juriidilist. Rasedatele on olemas raseduskriisinõustamine, mida pakutakse suuremates keskustes üle Eesti ja seda tasuta. Kontakte leiate www.rasedus.ee

Kui eksmehe terror jätkub, siis tuleb enda kaitseks politsei poole pöörduda. Eks sealt saate ka infot, milliseid tõendeid vajate, et asjale ametlik käik anda. Targem on säilitada kõikvõimalikke tõendeid - sms, tel.kõned, meilid jm.

Vastupidamist soovides,
Siiri Tõniste