Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida peaksin tegema, kui meestuttava ema ei soovi, et ma tema kohalolekul nende juurde lähen?21.11.2012

Palun andke nõu!
Jäin leseks, tutvusin uue mehega, kellega on hoopis testsugune elu ja armastus. Kaks aasta hiljem ütles mehe ema, et mina ei tohi nende poole minna kui tema on seal (mehel on oma maja, ema käib mõned korrad nädalas ja iga nädalavahetus seal). Mul on palju vaba aega ja tahame olla koos, ema on lihtsalt ilma põhjuseta mind vältima hakanud. Kas pean jääma jälle üksinda või käima nagu varas mööda seina ääri? Mehel olen esimene naine, kes on tal kodus, eelmised suhted olid kodu-välised, tean, see probleem on pikem aga tunnen, et ma ei jaksa enam.

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Kuigi tunnete, et ämm on Teid vältima ja tõrjuma hakanud, on tegelik probleem siiski Teie mehe ja tema ema vahel. Ilmselt on emal raske on poja elus teist naist aktsepteerida, sest emotsionaalselt pole ta temast veel lahti lasknud. Seega püüab ta teha kõik, et "poega endale hoida". Küsimus on, kui palju poeg seda ise tajub ja kuidas sellesse suhtub. Seega alustama peaks vestlusest oma mehega. Kui mees nõustub, et ema sekkumine teie ellu on liigne, siis tuleb tal emaga suhtes selgemaid piire tõmmata. Võite arutada, kas, kui tihti ja millisel määral vajate ema abi ja mees peab seda talle selgelt väljendama. Kindlasti ei tohiks Teie sellesse arutelusse sekkuda, siis on kindel tüli majas - Teie olete "paha" ja mõjutate meest. Oluline on, et mees oleks ise veendunud - oma paarisuhte kestmise nimel ei saa ta kahte naist "teenida".
Kui aga mees emaga suhtes probleemi ei näe ja pole valmis seda arutama ja lahendama, on lugu keerulisem. Võimalik, et ta isegi pole valmis üleseotusest emaga loobuma ning talle sobibki väikese poisi roll, kelle elus ema otsustab mis ja kes talle hea on. Sel juhul pole ta paarisuhte loomiseks ja vastutuseks valmis.

parimatega,
Siiri Tõniste