Paari- ja peresuhted


Küsimus: Mida ette võtta, kui endine naine püüab lapse kaudu minuga manipuleerida ega lõpeta suhtlemist?07.01.2013

Tere,

Olen oma lapse emast juba 2,5a lahus ja nüüd juba õnnelikus suhtes. Mul on eksnaisega väike laps, nii et kahjuks olen sunnitud temaga suhtlema kui tahan osaleda lapse elus.
Eksnaine ei lõpeta üritamast manipuleerida ja ma ei tea enam mida teha. Ma ei vasta tema kirjadele, kus ta üritab õhutada mind tülli kiskuma. Ta üritab olla minuga tihedalt kontaktis, kuigi mulle on kohtu poolt määratud suhtluskord, mis omakorda peaks minimeerima igasuguse suhtluse lapse emaga. Lapse ema üritab igal võimalusel minuga lapse kaudu suhelda ja ta ei saa aru, et meil pole vajadust sellisel määral suhelda. Olen temaga üritanud rääkida, kuid miski ei aita.

Näiteks nüüd oli olukord, kus ta tühistas lapsega kohtumise päeva, aga selle sama päeva hommikul, kus pidi esialgselt kohtumine toimuma, oli mulle tulnud e-mail, kus ta ütles, et laps oli riides ja ootas issit. Selliseid kordi on väga palju olnud. Või näiteks vahel ta kirjutab, et laps igatseb issit ja siis mõni aeg hiljem kirjutab, et laps pole nõus minuga kohtuma...

Ma ei ole halb isa ja suhtlen oma lapsega tihedalt, küll aga üritab lapse ema minuga manipuleerida lapse kaudu ja minuga võimalikult tihedas suhtluses olla. Mina temaga ei suhtle, vastan ainult vajalikele meilidele.

Palun öelge, kuidas selline inimene lõpetaks manipuleerimise ja üldse igasuguse tahtmise minuga suhelda.

Tänud igasuguste nõuannete eest!

Vastus: Siiri Tõniste, kliiniline psühholoog-psühhoterapuet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinik, www.pereterapeudid.ee

Tere,

Lahkuminek on traumaatiline sündmus, eriti sellele, keda maha jäetakse. Eeldan, et Teie eksnaisega on just nii juhtunud. Ja ta pole suutnud veel lahutuse traumast üle saada ja juhtunuga leppida, eluga edasi minna. Kahjuks on üpris tavaline, et lahkumineku valu ja kibedusega toimetulekuks kasutatakse last, kelle kaudu püütakse eksile haiget teha.
Teie kirjast tundub, et olete selles olukorras käitunud üpris adekvaatselt vältides üliemotsionaalseid kontakte, samas jäädes kontakti oma lapsega.
Teie suhtlemist lapse emaga vajab Teie laps. Vastasel juhul jääb laps ema-isa vahendajaks, mis pole talle kindlasti ei praegu ega ka tulevikus jõukohane. Laps ei suuda valida vanemate vahel ja talle on kõige parem, kui vanemad suudavad temaga seotud teemadel omavahel rahulikult kõnelda.
Seega on soovitus - jätkata kindlameelset ja rahulikku suhtlemisstiili, pidades kinni omapoolsetest kokkulepetest. Lapse kuuldes emast halvasti rääkida kindlasti ei tohiks. Küllap Teie eksnaine ka lõpuks lepib, nähes, et Teie olete oma eluga edasi läinud ja tema manipulatsioonidele ei allu.

Lisaks soovitus - ärge kindlasti praegusel raskel ajal uut suhet unarusse jätke. Teie praegune elukaaslane vajab lisaportsu aega ja kinnitust, et on Teile tähtis ja oluline.

heade soovidega,
Siiri Tõniste